Chorvatský future v Opatiji, den #4: Mladíci došli do semifinále, poté byli svědky neuvěřitelné události

- Radek Štohl

Čeští mladíci Jiří Vachtl a Antonín Bolardt se po turnajích kategorie futures v Poreči a Umagu přesunuli do Opatije. V té se sice do hlavní soutěže ve dvouhře o víkendu neprobojovali, v pondělí však společně uspěli v prvním kole čtyřhry, když z turnaje vyřadili nasazené čtyřky. Po tomto cenném skalpu se jim dařilo i ve čtvrtfinále, ve kterém vyřadili dvojici Oreskovic, Petrovic, díky čemuž si zahrají o finále. Po svém odehraném duelu se šli poté podívat na zápas, který rozhodl o jejich soupeři. V něm viděli těžko uvěřitelné chování druhého nasazeného páru.

Poté, co byl českým hráčům do prvního kola nalosovaný čtvrtý nasazený pár Biljesko, Bojanovič, se mladí tenisté rozhodli sbalit již předem, protože s postupem nepočítali. Podobně tomu bylo i před jejich druhým zápasem na turnaji. ,,Pořád tady ještě jsme," uvedl na začátek videa spokojený Antonín Bolardt. ,,Ráno jsme si zase zabalili a jeli na kurt se rozehrát, po kterém jsme hráli čtvrtfinálový zápas proti domácímu Oreskovicovi a nějakému Petrovicovi ze Švédska. Zápas se nevyvíjel úplně nejlépe, měli jsme 2:5 v prvním setu, kde nám to vůbec nešlo a bylo to hodně nervózní. Pak jsme ale začali hrát a tento set vyhráli v tie-breaku 7:3. Poté jsme je ve druhém setu přejeli 6:3. Utkání bylo hodně nervózní, ale dotáhli jsme to do vítězného konce, což nás jistě těší, protože jsme tady třetím týdnem. Takhle jsme to alespoň nějak pořádně zakončili a doufáme, že to ukončíme třeba i titulem," popisoval dění mladší z tenistů.

Ke slovu se poté tradičně dostal i jeho spoluhráč. ,,Určitě jsme rádi, že jsme dneska to zvládli," navazoval na slova svého parťáka Jiří Vachtl. ,,Ve druhém setu za stavu 5:3 a 15:15 jsem dal zprava i zleva dvojchybu. Soupeři měli brejkboly, takže to bylo docela ještě nervózní, ale naštěstí jsme to zvládli přes ´no ad´ (rozhodující míč při stavu 40:40 – pozn. redakce) a vyhráli," pokračoval dvacetiletý sympaťák, kterého samozřejmě těší i o bodový přísun do žebříčku. ,,Jsme rádi, že si nějaké ATP body odvezeme a doufáme, že semifinálovou účastí to pro nás nekončí."

Po skončeném duelu se šla nečekaná semifinálová dvojice podívat na své budoucí soupeře a o zajímavou podívanou rozhodně nebyla nouze. ,,Argentinci (Cardini, Monzon - pozn. redakce) hráli proti druhým nasazeným Rakušanům. Ti byli v duelu velcí favorité a první set vyhráli 6:4. Zdálo se, že žádné překvapení se konat nebude, ale pak jsme byli svědky nečeho neuvěřitelného, protože co Rakušané předvedli, jsme s Tondou ještě nezažili.," vyprávěl zážtitek pobavený Vachtl. ,,Nemůžu to nazvat jinak než odchozeným, nebo totálně vypuštěným zápasem, protože druhý set začali tak, že tam chodili, vůbec se nesnažili a ten set i prohráli, čímž to dovedli do super tie-breaku. V něm to pokračovalo, podávali ze spoda a když vyhráli míček, tak následně nahráli Argentincům na smeč. Ti když ji zkazili, tak byli Rakušané naštvaní, že vyhráli míček. Říkali jsme, že museli mít vsazeno proti sobě, protože takový ,,výpust" si jinak nedovedeme představit, protože to fakt nebylo normální."

Celou situaci okomentoval také Bolardt. I ten nemohl chování rakouského páru pochopit. ,,Rakušané předvedli něco šíleného. Bylo to jako když Kyrgios odchodil několik zápasů. Dokonce se i vztekali, když vyhráli nějaké balónky," nechápal tenista, který na zdejším podniku došel ve dvouhře do třetího kola kvalifikace. 

Následující duel se Češi snažili přesunout již na čtvrtek, což jim ale nejprve supervizor moc umožnit nechtěl. ,,Šli jsme za supervizorem, jestli můžeme hrát již ve čtvrtek, ale bohužel nám asi nevyhoví a budeme hrát až v pátek. Uděláme si tady volnější den, zatrénujeme si a uvidíme, co dále," rozloučil se Tonda se čtvrtým videoblogem z Opatije. Mladá dvojice však nakonec s žádostí uspěla a svůj duel o finále si zahraje již ve čtvrtek.