Cítíte se, jako byste strávili celou noc po klubech, směje se Federer

- Radek Štohl

Roger Federer se v Miami pořádně nadřel na postup mezi osm nejlepších tenistů turnaje, když Bautistu-Aguta zdolal až po téměř dvou hodinách hry. Ačkoliv Švýcar ztratil v zápase dvakrát své podání, tak přesto prodloužil sérii vítězných setů v řadě na číslo šestnáct. Před čtvrtfinálovým duelem s Tomášem Berdychem bývalá světová jednička přiznala, že se za poslední roky zlepšila. ,,Jsem pravděpodobně lepším hráčem, než kterým jsem byl před deseti lety.“

V pondělí uspěl Federer proti Del Potrovi, hned další den ho čekala další nepříjemná bitva proti Bautistovi-Agutovi, kterému v současné době patří osmnáctá příčka. Není divu, že v srpnu letošního roku šestatřicetiletý tenista měl obavy, jak se následující ráno dostane z postele.

,,Probudit se ráno po takovém brutálním zápase je stejné, jako když se probudíte poté, co jste celou noc strávili po klubech,“ uvedl zajímavé přirovnání pro web atpworldtour.com zkušený tenista, který se na zdejším podniku probojoval už do desátého čtvrtfinále. ,,Víte, že už to není to samé, když jste starší. Je to dobrý příklad, protože každý z nás zná ten pocit moc dobře,“ pokračoval se smíchem dobře naladěný Roger Federer.

Držitel osmnácti grandslamových trofejí sehrál v úterý svůj nejdelší duel od nečekané a dosud jediné prohry v letošní sezóně, která přišla v Dubaji proti Donskojovi. S Bautistou se na dvorci zdržel bez tří minut dvě hodiny. 

,,V celém utkání jsem se cítil dobře. Jednalo se o odlišný druh zápasů, než proti tenistům s velkým podáním, kteří Vám nedají moc šancí na úspěch. Pokud nevyužijete pár svých příležitostí, tak jste poté vždy trochu frustrovaní. Roberto předvedl v duelu mnoho kvalitních úderů a když mohl, tak zaútočil. I ve chvílích, kdy jsem vytáhl skvělou hru, tak se často dokázal ubránit. S touto výhrou jsem velice spokojený. Mohu být potěšený také tím, že se mi podařilo uspět ve dvou setech." příbližil utkání ze svého pohledu šestý tenista světa.

Mnoho odborníků i fanoušků žasne, jak se dvojnásobný vítěz turnaje v Miami vrátil na okruh po půlroční odmlce se skvělou formou. A tak se nabízí otázka: Hraje Federer v současnosti svůj nejlepší tenis kariéry? ,,Ve čtyřiadvaceti letech jsem hrál jiným způsobem, technika se mi průběžně mění od devatenácti let. Předvádím tyto týdny nejlepší tenis? Je to obtížná otázka, protože v těch dominantních letech jsem jednou prohrál prohrál tři čtyři zápasy za rok a v následující sezóně čtyři, nebo pět. V těchto dvou ročnících se mi podařilo vyhrát okolo 150 zápasů a prohrát nějakých osm devět. Je těžké, abych se cítil lépe, než tehdy. Vnímám však, že při útočné hře je to možná lepší, některé věci dělám lépe, než kdy předtím."

Švýcarský tenista přiznává, že tenis se za poslední dobu vyvinul jiným směrem. ,,Musel jsem se přizpůsobit a také změnit. Vždy se to však do výsledků ani nepromítlo, protože ostatní hráči jako Novak, Andy či Rafa si vedli extrémně dobře."

Ve čtvrtek čekají druhý Masters v sezóně dva čtvrtfinálové zápasy mužů. V jednom z nich se představí právě i Roger Federer, kterého vyzve Tomáš Berdych. ,,Přál bych si, aby to bylo stejné jako v Austrálii, ale vím, že tomu tak nebude. Bude to obtížné utkání, již několikrát mě dokázal porazit, když jsme hráli na olympiádě, US Open či Wimbledonu. Vždy to byl v některém z velkých zápasů, takže vím, že je toho schopný znovu. Ještě se mu to podařilo v Cincinnati a také tady v Miami, kde dokonce odvrátil mečboly. I on se musí opětovně drát žebříčkem nahoru poté, co měl několik neuspokojivých výsledků, takže to bude pro něho velký duel," uzavřel povídání hráč, který Berdycha porazil sedmnáctkrát v kariéře.