Rozpačitý comeback Zvonarevové: Ruska vyhrála první set, ve druhém zápas skrečovala

- Filip Lefenda

Bývalá světová dvojka, v současnosti dvaatřicetiletá Ruska Věra Zvonarevová, se po dvouleté přestávce vrátila na soutěžní kurty. Svůj comeback uskutečnila na turnaji kategorie ITF v Istanbulu s dotací 15 tisíc amerických dolarů, kde původně figurovala pouze mezi náhradnicemi pro kvalifikaci. Nakonec však moskevská rodačka vyfasovala od tureckých organizátorů divokou kartu přímo do hlavní soutěže a šla tak do akce rovnou proti nejvýše nasazené soupeřce, kurt ovšem opouštěla se smíšenými pocity.

Los se se Zvonarevovou nemazlil, když jí přisoudil turnajovou jedničku Katie Boulterovou. Dvacetiletá Britka figuruje v žebříčku WTA na 297. pozici a očekávala se tak velice zajímavá konfrontace. Podle výsledku ovšem Zvonarevová ukázala, že tenis hrát stále umí. V první sadě sice Ruska promarnila vedení 5:3, dějství ale nakonec urvala skrze dramatický tiebreak, ve kterém odvracela tři setboly. Celé dějství trvalo dlouhých 71 minut.

Ve druhém setu si obě hráčky držely v úvodních pěti gemech svá podání, za stavu 2:3 ze svého pohledu si ovšem dvojnásobná grandslamová finalistka a bronzová medailistka z olympijských her v Pekingu vyžádala přestávku na ošetření. Poté už se do hry opět nezapojila a zápas vinou prozatím neznámých příčin skrečovala. Na kurtu pobyla hodinu a 44 minut, duel to byl opravdu vleklý.

Zvonarevová se naposledy v soutěžním utkání představila v dubnu roku 2015 v polských Katovicích, u její tehdejší "derniéry" byla vítězná Klára Koukalová. Poté se Ruska, kterou během kariéry doprovázely časté zdravotní trable, s tenisem rozloučila. Později ohlásila, že se vdala a porodila dceru.

Je otázkou, nakolik byla účast v Istanbulu i vzhledem ke skreči vážným návratem na kurty či jen pouhou krátkodobou etapou. Minimálně v první sadě však Ruska ukázala, že se s aktivními hráčkami, které jsou takříkajíc „v zápřahu“, i přes delší pauzu měřit může.