Po Melbourne jsem chtěl s tenisem seknout, svěřil se v Miami čtvrtfinalista Kyrgios

- Filip Lefenda

Nejen jeho forma, ale i tenisový chtíč jdou v posledních týdnech nahoru. Nick Kyrgios, jenž je znám i pro svůj občas vlažnější přístup k některým zápasům, před dvěma týdny v Indian Wells zaskočil světovou dvojku Novaka Djokoviče. Poté pro nemoc z turnaje odstoupil, v Miami si však chce spravit chuť. Na druhém turnaji série Masters v řadě je již ve čtvrtfinále. V rozhovoru pro televizní stanici Sky Sports přitom uvedl, že si po Australian Open chtěl dát od tenisu na delší čas pauzu.

„Mentálně jsem nyní mnohem silnější,“ svěřil se otevřeně v interview aktuálně šestnáctý hráč světového pořadí. „Snažím se bojovat o každý míč,“ pokračoval. Že vám to zní neuvěřitelně? Jistě, Kyrgios občas má své výstřelky, ale výsledky z posledních utkání jeho slovům skutečně odpovídají. V Miami si postupně poradil s Džumhurem, Karlovičem i Goffinem, a je již ve čtvrtfinále. V tom se utká s Němcem Alexanderem Zverevem, přemožitelem nejvýše nasazeného Stana Wawrinky, s nímž dosud v kariéře nikdy neprohrál.

„Velmi tvrdě pracuji na své psychické stránce, chci si hru více užívat. Po Australian Open jsem prožíval hodně temné období. Po prohře jsem se cítil, jako by proti mně byla celá země,“ sděloval dále své pocity, které zažíval zkraje letošního soutěžního ročníku. Ve zmíněném Melbourne došel jednadvacetiletý bouřlivák pouze do druhého kola, ve kterém mu po pětisetové bitvě vystavil stopku Ital Seppi. Kyrgios přitom v duelu vedl už 2:0 na sety.

„Příliš se nevedlo ani dalším Australanům, ale vše jsem schytával já. Nechtělo se mi v tu chvíli už moc hrát. Zvažoval jsem, že si dám reálně pauzu,“ uvedl tenista, který byl v žebříčku nejvýše na 13. pozici, s tím, že jak dlouhá by jeho odmlka od tenisu byla, neví. „Řekl jsem svému týmu, že už dál hrát nemohu. Jsem vděčný své rodině, která mě od záměru odradila a pomohla mi ve složitých časech,“ vzpomněl si na své nejbližší.

Pokud ho tenis bude bavit naplno, může to dotáhnout opravdu daleko. Jeho talent je nesporný, mnozí o něm mluví jako o budoucí světové jedničce, jeho kariéru ovšem provázejí časté výstřelky, kterými se sám sráží. Faktem ovšem je, že Australan nebude během nadcházející antukové části sezony obhajovat příliš bodů. Pokud si svou formu, a zejména chuť, přenese také na oranžový písek, bude atakovat své dosavadní žebříčkové maximum.