Daviscupové nominace: Srbové půjdou do čtvrtfinále s Djokovičem, Murray a Nadal svým zemím nepomohou

- Filip Lefenda

Úterní den byl na reprezentačním tenisovém poli zasvěcený konečným nominacím pro nadcházející čtvrtfinálové boje v Davis Cupu, které se uskuteční příští týden ve dnech 7. až 9. dubna. Zatímco v sestavě Srbů nechybí dle očekávání světová dvojka Novak Djokovič, Andy Murray s Rafaelem Nadalem zápolit v bouřlivých kulisách nebudou. Prvně jmenovaný laboruje se zraněným loktem a v ohrožení je dokonce i jeho start na antukovém turnaji série Masters v Monte Carlu, Nadal se pak chce právě na antukovou část sezony pečlivě připravit.

Belgie – Itálie (Spiroudome de Charleroi, Charleroi, tvrdý povrch – hala)

Belgičané, finalisté z ročníku 2015, přivítají v Charleroi Itálii. S tou se v historii utkali již osmkrát, porazit ji však dokázali jen ve třech případech. A nic jednoduchého nečeká svěřence nehrajícího kapitána Johana van Hercka ani tentokrát. Obě reprezentace nastoupí ve velmi silných složeních a očekávat se dá vcelku vyrovnaná bitva.

Za domácí tým byli nominováni David Goffin, dvanáctý hráč světového žebříčku, kterého by ve dvouhrách měl doplnit Steve Darcis (49.). Připraveni budou také Ruben Bemelmans (139.) a Joris de Loore (190.). Právě posledně dva jmenovaní zařídili zkraje února důležitý bod v deblu proti německým bratrům Zverevovým.

Itálie přicestuje na půdu soupeře s neméně kvalitním týmem. Roli jedničky bude zastávat zkušený mazák Paolo Lorenzi (37.), jen o tři pozice hůře je na tom v singlovém žebříčku Fabio Fognini. V nominaci nechybí ani Andreas Seppi (80.) a Simone Bolelli. Ten je bývalou světovou deblovou osmičkou, v loňském ročníku se ale na kurtech objevoval pouze sporadicky a musí se tak v obou disciplínách drápat žebříčkem nahoru.

Austrálie – USA (Pat Rafter Arena, Brisbane, tvrdý povrch)

Přemožitelé českého týmu z úvodního kola – tenisté Austrálie – budou mít také ve čtvrtfinálovém klání Světové skupiny výhodu domácího prostředí. Hrát budou opět na venkovním dvorci s tvrdým povrchem, tentokrát však v Aréně Pata Raftera v Brisbane.

Australský kapitán Lleyton Hewitt, bývalá světová jednička, nominovala pro duel se Spojenými státy totožnou sestavu jako v únoru proti českému výběru. Jedničkou bude opět Nick Kyrgios (16.), kterému bude krýt záda Jordan Thompson (79.). Pro čtyřhru jsou pak připraveni Sam Groth (47. v žebříčku čtyřhry) a především deblová světová trojka John Peers.

Spojené státy, které si v prvním kole poradily se značně oslabeným Švýcarskem, můžou udělat další krok k zisku trofeje v nejsilnější možné sestavě, tedy s "bombarďáky" Jackem Sockem (17.), Johnem Isnerem (23.), Samem Querreym (27.) a Stevem Johnsonem (28.). 

Francie – Velká Británie (Kindarena, Rouen, antuka – hala)

Francouzi se budou snažit navázat na své únorové vítězství proti Japonsku na antuce ve městě Rouen. Soupeřem bude oslabená Velká Británie, tradiční to soupeř. Obě reprezentace se utkaly již jednadvacetkrát. Aktivní bilancí disponují tenisté z ostrovů, kteří se radovali ve dvanácti případech.

Yannick Noah k utkání nominoval Lucase Pouilleho (15.) s Gillesem Simonem (25.). Právě tito borci by se měli porvat o body ve dvouhrách. Do deblu by pak mělo být připraveno tradiční duo Nicolas Mahut, nejlepší hráč aktuálního žebříčku čtyřhry, a Pierre-Hugues Herbert, který se drží zpět jen o pouhých pět pozic. Chybí naopak novopečený otec Jo-Wilfried Tsonga, světová desítka, a jeho hůře postavený žebříčkový soused Gael Monfils. Svými zkušenostmi tentokrát nepřispěje ani 22. hráč světa Richard Gasquet.

Vinou zraněného lokte bude soupeři chybět jeho zbraň hromadného ničení. Světová jednička Andy Murray se čtvrtfinálového měření nezúčastní, poprat se tak musí britské kvarteto ve složení Daniel Evans (43.), Kyle Edmund (45.) a debloví specialisté Jamie Murray (7.) s Dominicem Inglotem (43.). Kapitán Leon Smith se svými hochy na francouzskou půdu rozhodně nepřijede v roli favoritů.

Srbsko – Španělsko (Aleksandar Nikolič Arena, Bělehrad, tvrdý povrch – hala)

Srbové přivítají v bělehradské metropoli Španělsko, tedy soupeře, se kterým se dosud utkali pouze jednou. Měření sil to ale nebylo úspěšné a tak mají tenisté z Balkánu svým oponentům co vracet.

Čtyřicetiletý aktivní deblový specialista Nenad Zimonjič, který je současně hrajícím kapitánem srbského týmu, může počítat se službami světové dvojky Novaka Djokoviče. Ačkoliv bělehradský rodák laboruje se zraněným loktem a neobhajuje titul na podniku v Miami, reprezentační střetnutí na horské domácí půdě si ujít nenechá. Srbské barvy během druhého dubnového víkendu navléknout ještě Viktor Troicki (38.) a Dušan Lajovič (85.).

To španělská kapitánka Conchita Martinézová s Rafaelem Nadalem kalkulovat nemůže. V žebříčku sedmý „Rafa“ se chce pečlivě připravit na antukovou část sezóny a cesty do Arény Aleksandara Nikoliče se tak podle předpokladů nezúčastní. A chybět bude také Roberto Bautista-Agut, který v únoru proti Chorvatům urval důležité dva body. Španělský celek tak vyrukuje proti Srbům v sestavě Pablo Carreno Busta (19.). Albert Ramos-Viňolas (24.), Marcel Grannolers (41.) a Marc López. Posledně jmenovaný je deblovým specialistou, v žebříčku mu patří 15. pozice. Tentokrát se bude muset dát dohromady s někým jiným než jmenovcem Felicianem. Bude to zřejmě buď Granollers (16. ve čtyřhře) či Carreno Busta (18.).