Adam Pavlásek si poprvé v kariéře zahraje na grandslamovém turnaji

- Petr Šístek

Často bývá označován za jednu z největších nadějí českého mužského tenisu. Již nakoukl do daviscupového týmu, kde dokonce přispěl k zisku důležitého bodu ve čtyřhře v utkání s Indií, ale stále mu chyběl podstatný kariérní milník. Dosud nikdy se totiž nepředstavil mezi těmi úplně nejlepšími, tedy v hlavní soutěži turnaje kategorie ATP. To se ale nyní změní. Přestože Adam Pavlásek prohrál ve 3. kole kvalifikace French Open s Laslem Djerem, tak los byl k němu přívětivý a může se těšit na premiérový start na grandslamu.

K tomu mu dopomohlo odhlášení hned tří tenistů. Poprvé v tomto tisíciletí se nezúčastní grandslamového turnaje Roger Federer, který tak přeruší sérii 65 grandslamových účastí v řadě. Kvůli nemoci se musel odhlásit Gaël Monfils, kterému se tak ani v této sezoně nevyhýbají zdravotní komplikace. Poněkud kontroverzní nádech má neúčast domácího Constanta Lestienneho, kterému francouzská tenisová federace zrušila slíbené udělení divoké karty pro prokázané porušení pravidel boje proti korupci.

O tři volná místa bylo losováno z pěti nejvýše postavených proherců ve finálovém kole kvalifikace. Štěstí se usmálo na Adama Pavláska, Igora Sijslinga a slovenského tenistu Andreje Martina, přičemž hlavní soutěž si alespoň prozatím nezahrají paradoxně dva nejvýše postavení hráči, druhý nasazený Jošihito Nišioka a pátý Thomas Fabbiano. V ženské části se do hry dostala pouze Silvia Solerová-Espinosaová, která nahradila Caroline Wozniackou, jíž stále sužují problémy s kotníkem. Teoretickou šanci na start v hlavní soutěži má v případě odhlášení některé z dalších tenistek i Klára Koukalová.

Trnitá cesta Pavláska vzhůru

Jednadvacetiletý rodák z Bílovce začal poprvé výrazněji stoupat žebříčkem v roce 2014, kdy na sebe upoutal pozornost zejména tažením v Prostějově, kde si jako prakticky bezejmenný mladík poradil postupně s Bradleym Klahnem, Joãem Souzou i Lukášem Rosolem. Poté dokázal přidat na antuce další povedené výsledky, ale závěr roku mu nevyšel podle představ a sezonu tak končil v polovině třetí stovky.

Díky tomu se vloni mohl poprvé pokusit kvalifikovat na grandslamový turnaj. V Austrálii na úvod přehrál Andrého Ghema, ale v dalším kole nedopodával zápas se zkušeným Janem Hernychem a nakonec mu těsně podlehl. Tím začalo jeho velké trápení, které trvalo až do konce dubna, kdy se Pavlásek rozehrál k vynikajícím výkonům. V Ostravě došel do svého prvního challengerového finále a tentýž úspěch zopakoval i o týden později v Římě. V červnu již Pavlásek v Popradu získal svůj první challengerový titul a po dalších úspěšných turnajích zejména v Poznani a Praze se propracoval již na 144. pozici.

Po překvapivé porážce v úvodním kole kvalifikace US Open s Nicolasem Kickerem ale Pavláska forma opustila a následně v důsledku zdravotních problémů vynechal prakticky celý závěr sezony. I tak ale do letošního roku vstupoval v polovině druhé stovky a rozhodl se pro netradiční turnajový program, kdy vynechal kvalifikaci Australian Open, aby se mohl účastnit challengeru v Bangkoku. Tento taktický tah mu vyšel a díky uhranému finále se posunul opět ke svému kariérnímu maximu. I nadále ale byly výkony sympatického mladíka velmi nevyrovnané a po třech porážkách v úvodním kole si zahrál finále i na halovém challengeru v Cherbourgu.

Poté přivezl body z Asie za semifinále Šen-čenu a po přechodu na antuku se přiblížil k velkému úspěchu. V italské Barlettě po výborných výkonech došel až do finále, a kdyby v něm přehrál Eliase Ymera, s nímž měl pozitivní vzájemnou bilanci 2:0, tak by poprvé v kariéře pronikl do elitní světové stovky. To se mu ale nepodařilo a následovala další nepovedená série, kdy Pavlásek se v roli obhájce finále v Ostravě i v Římě loučil s turnajem již v prvním kole.

Rodák z Bílovce ale dokázal nepříznivé období prolomit v pravou chvíli. Hned v úvodním kole kvalifikace French Open mu v cestě stál nepříjemný Gonzalo Lama. Pavlásek sice ovládl první set poměrem 6:3, druhý ale totožným skóre prohrál a ve třetí sadě musel otáčet nepříznivý stav 2:4. To se mu ale čtyřmi získanými hrami v řadě podařilo a v dalším kole s přehledem přehrál Chilana Podlipnika-Castilla, kterého mimochodem udolal i ve svém dosud jediném vítězném finále challengeru, dvakrát 6:2. Ve finále kvalifikace již ve třech setech nestačil na Lasla Djereho, ale poté, co se v hlavní soutěži uvolnily hned tři volná místa, se na něj usmálo štěstí při losu.

Zatímco úspěšný kvalifikant Radek Štěpánek hned v prvním kole narazí na druhého nasazeného Andyho Murrayho, Adam Pavlásek poměří síly s dalším kvalifikantem Robertem Carballesem-Baenou. Španělský tenista je na vzestupu a hraje možná svůj nejlepší tenis kariéry, ale pro Adama Pavláska je to příležitost premiérově okusit atmosféru hlavní soutěže grandslamu a sbírat cenné zkušenosti. Zda se mu podaří štěstí při losu zúročit i pro přiblížení elitní světové stovce, to se dozvíme možná již v neděli.