Revoluce v Davis Cupu a Fed Cupu? Závěrečné boje by mělo nahradit Final Four na neutrální půdě

- Petr Šístek

Dlouho diskutované změny formátu nejprestižnějších tenisových týmových soutěží by se již zanedlouho měly stát realitou. Italský deník Tuttosport přinesl informaci, že by semifinálová a finálová utkání Davis Cupu i Fed Cupu již od příštího roku mělo nahradit závěrečné Final Four, které by se konalo na předem určeném místě. Radikální změnu by měla Mezinárodní tenisová federace ITF potvrdit po svém dalším zasedání, které se uskuteční v srpnu.

V srpnu by se přitom mělo rozhodovat i o dalších úpravách zažitého formátu Davis Cupu, kterými by mělo být zhuštění zápasového programu do dvou dní a snížení náročnosti utkání tím, že by se hrálo pouze na dva vítězné sety. Cílem změn by mělo být zvýšení atraktivity tradičních klání pro hráče, neboť v posledních letech se týmové soutěže potýkají s častou neúčastí nejlepších světových tenistů.

Samotní hráči jsou povětšinou změnám nakloněni, avšak častěji, než na náročnost třísetových zápasů či na roztažení utkání do tří dní, poukazují spíše na nevhodné zařazení utkání do tenisového kalendáře nebo na nulové ohodnocení výher v Davis Cupu i Fed Cupu body do žebříčku, což je důsledkem špatných vztahů ITF s organizacemi ATP a WTA.

Oproti tomu myšlenka Final Four se zejména v České republice s pozitivním ohlasem nesetkává. Týmové soutěže jsou proslaveny jedinečnou bouřlivou atmosférou a souboje na neutrální půdě by o ni mohly utkání ochudit. Domácí prostředí také má rozhodující vliv na volbu povrchu, která byla mnohdy pro výsledek utkání zcela zásadní.

Proti navrhovaným změnám již dříve velmi kriticky vystoupil i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Byl jsem opravdu konsternován. Podle některých členů Mezinárodní tenisové federace ITF je nový model nutný, ale já si kladu otázku proč. Návrhy změn jsou ďábelské,“ uvedl v rozhovoru pro portál iDnes.cz.

„Říkal jsem jim své zážitky. Když v roce 2000 hostilo finále Las Vegas, v obrovské aréně na náš zápas s Belgií přišlo asi šest Čechů a dalších deset diváků. V čem je atraktivita?“ nadnesl řečnickou otázku Kaderka.

Finanční pohled na celou záležitost přináší Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která zajišťuje všechna daviscupová i fedcupová utkání českého týmu. Dlouhodobě je totiž známo, že možnost výdělku je jen při domácích zápasech, o jejichž značnou část by v případě zavedení Final Four byly země ochuzeny. „Při venkovních zápasech jdou všechny náklady, včetně letenek nebo ubytování, za námi. Nemáme ani centimetr reklamy, ani korunu ze vstupného. Jediný příjem je z odměn, které jsou navíc ve Fed Cupu oproti Davis Cupu poloviční. Ve srovnání s penězi za bod, který Sparta nebo Plzeň získá v evropských fotbalových pohárech, jsou trapné,“ nebral si servítky respektovaný manažer v rozhovoru pro portál iDnes.cz. „Operují globálním pohledem a lépe se prodává něco zkráceného do rozumného časového úseku. Pak ovšem nebudeme mít plné arény. Chtěli bychom se zbavit tradice,“ varoval Kaderka.

Navrhované zavedení Final Four se nesetkalo ani se sympatiemi nejúspěšnějšího kapitána v historii Fed Cupu Petra Pály. „Hrát na jednom místě, to se mi nelíbí. Ale kdyby se měl hrát Davis Cup jen v pátek a sobotu, tak by to pro hráče bylo samozřejmě lepší, ale jde o to, jestli by to bylo dobré i pro pořadatele. Protože pokud by se hrálo pod širým nebem bez umělého osvětlení, tak by se v pátek muselo začít dříve, což by bylo komplikované pro fanoušky,“ rozvedl logickou úvahu na tiskové konferenci po utkání prvního kola Fed Cupu proti Španělsku.

V případě, že by změna systému skutečně byla na srpnovém sněmu ITF schválena, nový formát by byl testován od roku 2018 po dobu tří let. Finálové boje by probíhaly na předem určeném místě a již nyní se spekuluje o tom, že prvním z uchazečů o pořadatelství Final Four by měl být italský Turín, který je podporován Italskou tenisovou federací i olympijským výborem. Itálie přitom nedávno získala pořadatelství nově vzniklého Turnaje mistrů do 21 let, který se uskuteční v Miláně.