Chorvatský future v Opatiji, den #2: Tonda Bolardt přizabil soupeře smečí do hlavy, ten si pak stěžoval na špatnou orientaci

- Antonín Bolardt, Jiří Vachtl

Po turnajích kategorie futures v Poreči a Umagu se dva čeští tenisoví mladíci, osmnáctiletý Antonín Bolartd a o dva roky starší Jiří Vachtl, přesunuli do dějiště dalšího podniku na chorvatském území - osmitisícové Opatije. V boji o první body do singlového žebříčku neuspěl Jiří Vachtl, zatímco Antonín Bolardt v kvalifikaci pokračuje a může nadále bojovat o postup do hlavní soutěže.

„Dnes začala kvalifikace. Nehráli jsme v Opatiji, kde jsou jen tři kurty a většina zápasů se odehrála v 15 kilometrů vzdálene Rijece,“ vysvětlil Jiří Vachtl nutnost přesunu ke kvalifikačním duelům. Společně s Antonínem Bolardtem odehráli své zápasy právě v Rijece, kde je dle jejich slov hezčí areál než v Opatiji.

„První zápas jsem odehrál se Slovincem Petrovičem. Měl jsem to vcelku pod kontrolou a vyhrál jsem 6:3, 6:2. Odpoledne mě čekal ještě jeden zápas se Slovákem Blaškem, který mi moc nevyšel. Nehrál jsem dobře, soupeř mě tlačil a zaslouženě vyhrál. Ke konci jsme dohrávali za umělého osvětlení, tak jsem měl takové menší zpestření,“ popsal svou cestu kvalifikací Vachtl.

S výhrou na kontě zakončil sobotní den Tonda Bolardt, jehož cesta za postupem byla poznamenána velmi nepříjemným okamžikem. „Nezačal jsem úplně dobře, měl jsem 2:2 a 0:40 na svém servisu. Byla dlouhá výměna plná kraťasů a volejí. V průběhu mi soupeř nahrál na smeč a já měl v očích sluníčko. Rval jsem smeč do středu kurtu, abych to nepokazil a soupeř stál půl metru od sítě. Bohužel mu míček přistál na hlavě a byl to takový větší 'headshot'. Chudák padnul a já doufal, že jsem ho nezabil,“ popisoval situaci ze zápasu s krajanem Danielem Trčkou, kterého porazil dvakrát 6:2.

„Nakonec se nějak otřepal a dohrával to. Sice byl už takový dezorientovaný a pořád nadával na to, že se mu motá hlava. Tenhle incident zápas asi trochu ovlivnil,“ odtušil Bolardt.

Kvalifikace v Opatiji sice nepatří k nejnabitějším, které v Chorvatsku Vachtl s Bolardtem zažili, ale přeci jen má svou obrovskou hvězdu, kterou je slovenský tenista Andrej Martin, 154. hráč světového žebříčku. Martin využil svého rankingu k tomu, aby mohl startovat v Opatiji, kam se původně nepřihlásil, ale vzhledem k tomu, že se na evropském území nehrál žádný challenger, rozhodl se k přesunu na antuku a dostal možnost startovat v kvalifikaci, kde plní roli prvního nasazeného.

„Kvalifikaci s námi hraje Andrej Martin. Je to docela zajímavé, protože kdyby byl do 150. místa, tak nesmí hrát futury,“ osvětluje Vachtl. „On se tu nepřihlásil a musel hrát dokonce předkvalifikaci, kterou zvládl a startuje v kvalifikaci. Je to docela vtipné, že je tu takový hráč,“ pousmál se Vachtl.

Martin zvládl postoupit do třetího kola kvalifikace, když měl v prvním kole volný los. Na kurtu se proti němu postavil Rakušan Aichhorn, který favorita hodně potrápil, ale slovenský tenista postoupil po setech 6:4, 3:6, 6:2.

Druhý vlog Antonína Bolardta a Jiřího Vachtla z Opatije

První vlog Antonína Bolardta a Jiřího Vachtla z Opatije