Operace bederní páteře? Chci si díky ní prodloužit kariéru, hlásí z nemocnice nezdolný Štěpánek

- Ivo Horký

Fanoušci jsou vyděšeni, on je naopak samý úsměv a plný optimismu! Radek Štěpánek znovu leží ve špitále, má za sebou operaci, ale chmury vyhání z otevřeného okna svého nemocničního pokoje. Naopak už teď vyhlíží, jak se za tři měsíce vrátí na kurty!

Plánoval, že po lednových trablech se zády ještě vynechá superturnaj v Indian Wells, poladí formu na Floridě a plný sil se vrhne do turnaje v Miami. Jenže v pavouku kvalifikace se neobjevil, ani slibovaný debl po boku australského rebela Kyrgiose nehraje. Copak se děje? tápali fanoušci.

„Do Ameriky jsem sice odcestoval, ale chronické problémy se zády mě nakonec otočily zpět přes oceán,“ vysvětluje na svém Facebooku Radek, jenž se rozhodl své potíže řešit radikálně. „Ten důvod byl prostý: chci si svou tenisovou kariéru prodloužit, a tak jsem se teď rozhodl obětovat tři měsíce, abych se nemusel trápit a mohl pak hrát bez bolesti a omezení,“ přidává.

V létě hraju!

Ve čtvrtek odpoledne tak šel »pod kudlu«! „Doktor Jiří Chrobok mi provedl v oblasti bederní páteře mikrooperaci. Zvládl to výborně, jak vidíte, na fotografii se oba smějeme. Už teď se strašidelně těším, až se zítra postavím a pustím do rehabilitace a přípravy. Ještě v létě chci na kurty!“ nepochybuje Štěpánek ani na vteřinu.

Co by jiného rozplakalo a dostalo do kolen, jeho naopak nakopne a ještě více posílí. Aby ne, když má se zdravotními trably bohaté zkušenosti a přezdívá se mu »mistr comebacků«. Kolik už jich jen zažil!

Únava materiálu?

Přitom Radek si může oprávněně zoufat, v 38 letech měl parádně rozehranou sezónu! Zápasová bilance v singlu 8:2, porážky pouze od hráčů Top 10 Djokoviče a Goffina. Právě během souboje s běhavým Belgičanem na Australian Open začal cítit, jak mu tuhnou záda. „Za prvních 21 dnů sezony jsem odehrál i se čtyřhrou 16 zápasů, což bylo obrovské sousto. Tělo se prostě ozvalo,“ pokrčil tehdy smířlivě rameny.

Odjel kousek za Melbourne do lázní, rehabilitoval. Jenže během daviscupového týdne ho chytla záda naplno, bolest vystřelovala do nohy a proti Australanům nastoupit nemohl. „Nešlo ani tak o zranění, jako spíš o únavu materiálu,“ říkal. Série injekcí a hodiny cvičení ho vrátily do pohody, zase dřel na tréninku a celý natěšený odletěl do Ameriky. Vzápětí ale mířil zpět...

Smutek a zklamání? Jistě! Pochybnosti o další kariéře? Ani náhodou! „Jsem po operaci zad, abych byl zase co nejdříve zpět,“ vzkazuje Radek všem fanouškům na svém facebooku. A ti mu budou mačkat palce o to víc!