Muguruzaová se chytla s koučem. Už mi znovu neříkej, abych držel hubu, uzemnil ji

- Filip Lefenda

Turnaj v Miami není pro současnou světovou šestku, Španělku Garbiñe Muguruzaovou, zrovna neoblíbenějším. Třiadvacetiletá hráčka na něm za pět svých účastí došla nejdále do osmifinále a ani letos to nebude mít vůbec jednoduché. Už při svém úvodním vystoupení se pořádně zapotila, když schytala kanára a pustila se dokonce do křížku i se svým trenérem Samem Sumykem!

Los přiřkl rodačce z venezuelského Caracasu pro její úvodní vystoupení na turnaji domácí Američanku Christinu McHaleovou. Muguruzaová byla proti 46. hráčce světa velkou favoritkou, hned v prvním setu ale schytala kanára. V tom druhém nabrala manko dvou her a mohla tak děkovat vyšší moci - na kurt se v půlce sady snesl déšť. 

Ve druhém dějství, které se od stavu 2:3 z pohledu Muguruzaové dohrávalo až v pátek, sice zlikvidovala brejkové manko, v závěru sady ale dvakrát ztratila podání a umožnila protivnici stejnou porci podání na vítězství. McHaleová ale obě šance nevyužila a nakonec prohrála nejtěsnějším možným rozdílem 8:6 v tiebreaku.

Nervózní nálada byla patrná. Sumyk nebyl úplně spokojen s reakcemi hráčky na jeho rady, a proto ji na úvod jedné z přestávek mezi gemy uzemnil. „Už mi znovu neříkej, abych držel hubu,“ osočil se před krátkým proslovem na svou svěřenkyni. Ačkoliv Muguruzaová přijímala jeho slova dosti vlažně, přeci jen se nakonec podařilo zkušenému trenérovi, který v minulosti vedl i Věru Zvonarevovou, Victorii Azarenkovou či Eugenii Bouchardovou, šampionku z loňského Roland Garros namotivovat. Řeč uzavřel přátelsky. „Jsme v pohodě, nyní musíme bojovat.“

Chování někdejší světové dvojky se nezamlouvalo ani jedné z televizních komentátorek přenosu - legendární americké tenistce Lindsey Davenportové - která to během své kariéry dotáhla v žebříčku ještě o stupínek výše, a sice na ten nejvyšší. Muguruzaovou označila během onoho momentu za arogantní dívku. „Nelíbí se mi, jak s ním mluvila. Může si myslet, co chce, ale tohle bylo tvrdé. Ani já tak se svými trenéry nemohla jednat,“ vracela se k celé situaci později.

Třetí set navzdory slabšímu rozjezdu, kdy byla Muguruzaová opět tou první, která se nechala brejknout, vyhrála 6:4 a postoupila tak po nepřesvědčivém výkonu do třetího kola, ve kterém změří síly s Číňankou Čang Šuaj. „Posledních 24 hodin bylo, upřímně řečeno, šílených,“ svěřila se vítězka na pozápasové tiskové konferenci. „Myslím, že s deštěm jsem dostala svou druhou šanci. Soupeřka včera začala výborně, zatímco má hra nebyla taková, jakou bych si ji představovala. Dělala jsem jednoduché chyby, zatímco ona vůbec nekazila,“ vzpomínala na úvodní dějství, ve kterém neuhrála ani gem.

Na špatně rozehrané utkání se po přerušení pokusila zapomenout. „Ráno jsem vstala a řekla si, že ještě není konec. Šla jsem na kurt, bojovala a vyšlo to,“ mohla se konečně oddechnout.