Čtyři finále, titul žádný. Šance ještě přijdou, věří Nadal před Miami. Využije absence rivalů?

- Filip Lefenda

Španěl Rafael Nadal rozjede svou pouť turnajem v Miami až v pátek. V prvním kole má současná světová sedmička volný los, ve druhém se pak utká s Izraelcem Selou. Ačkoliv patří štědře dotovaný podnik série Masters na Floridě společně s Pekingem a Paříží k těm, které i přes čtyřnásobnou účast ve finále nikdy nevyhrál, zůstává i ve třiceti letech optimistou. „Přicestoval jsem v dobrém rozpoložení,“ svěřil se na tiskové konferenci před začátkem mužské části turnaje novinářům a vyjádřil se také na téma absence dvou nejvýše postavených tenistů planety či ukončení dlouholeté spolupráce se strýčkem Tonim.

O titul si zahrál na Floridě hned čtyřikrát, ani jednou ale v rozhodujícím utkání neuspěl. „Každý den bojuji a pracuji na tom, abych měl šance zvítězit na všech turnajích. Rád bych si do svého životopisu přidal i triumf z Miami,“ přiznal třicetiletý Evropan. „Příležitosti člověk nedostává věčně, ale věřím, že ještě nějaké v budoucnu přijdou. Čtyři už jsem měl a ve dvou případech jsem byl vítězství velice blízko,“ rozpomněl se na zápasy s Novakem Djokovičem z roku 2011 a Rogerem Federerem ze sezony 2005. V prvém případě prohrál až v tiebreaku třetího setu, v tom druhém – tehdy se ještě finále na turnajích Masters hrály na tři vítězné sady – padl se švýcarským rivalem v pěti sadách.

Předloni se stalo druhé kolo v Miami jeho konečnou metou. Tu by měl letos překonat. „Cítím se dobře, rok jsem začal skvěle. V každém zápase jsem byl spokojen se svým vystoupením. Nyní mám další možnost se ukázat a doufám, že budu připraven,“ věří majitel celkem 69 titulů z okruhu ATP.

Jeho šance je o to větší, že se z turnaje odhlásili dva nevýše postavení tenisté současnosti – Brit Andy Murray a Novak Djokovič ze Srbska. „Každý má právo určit si svůj program. Je tu spousta dalších výborných tenistů. Tenis nestojí pouze na dvou hráčích,“ připomíná Španěl, že i při neúčasti zmíněného dua však bude v Miami rozhodně na co koukat.

Nadal se na tiskové konferenci v dějišti turnaje vyjádřil také na adresu svého strýce Toniho, který se rozhodl svého rodinného příslušníka v příštím roce po okruhu již dále nedoprovázet. „Myslím, že budu připraven fungovat bez Toniho. Není to revoluce. Rozhodl se dále se mnou necestovat a já to respektuji. Budu muset najít nový systém, ve kterém už nebude figurovat. Za vše mu patří díky, ale není to zas tak velká změna. Je to něco nového, a já se tomu přizpůsobím podobně jako mnoha jiným věcem v mém životě,“ nedělá z ukončení spolupráce tragédii bývalá světová jednička. „Pokud se tak rozhodl, je přesvědčen, že je to pro něj to nejlepší. A pro mě asi tím pádem také,“ dodal se smíchem.

„Už mi není 14, ale 30 let. Je normální, že si o věcech rozhoduji sám,“ pokračoval ještě na toto téma populární Rafa. „Nebýt Toniho, nehrál bych tenis, ale fotbal. Na mou hru má obrovský vliv,“ sdělil Nadal a připustil, že pokud by jej strýček požádal, zda by s ním mohl za rok vyjet třeba na Roland Garros, rozhodně by se nebránil. „A jestli někdy povede na tour jiného hráče? Těžko říci. Má dva syny, kteří hrají tenis a vedou si opravdu dobře,“ uzavřel otázku okolo strýce zkušený mazák a přešel ke svým momentálním prioritám.

„Chci být zdravý tak, abych mohl naplno trénovat. Vypořádat se musím i se stresem, ten k tenisu prostě patří. Neumím si představit život bez soupeření na dvorcích,“ uznal na závěr s tím, že po aktivní kariéře by se kromě práci ve své akademii chtěl věnovat i věcem okolo fotbalu nebo golfu, tedy sportů, které ho rovněž naplňují.