Vyhrát po sobě Indian Wells i Miami: Zvládne Federer jeden z nejtěžších úkolů, který tenisová tour nabízí?

- Ivo Horký

Ovládnout tuhle pekelnou kombinaci patří mezi nejsložitější úkoly tenisového světa. Vyhrát obří turnaje v Indian Wells a Miami, které se hrají v březnu hned po sobě, se podařilo jen pár vyvoleným. A co letos?

Je to velký nápor. Během týdne a půl máte vyhrát sedm (pro předsazené hráče šest) zápasů na jedné straně Ameriky, hned poté vás ta samá porce čeká o bezmála 3000 kilometrů dál na východ. Kalifornský suchý fén vystřídá floridská prádelna. Zcela jiné klima, nadmořská výška, odskok míčů. A proti vám pořád ta stejná armáda nažhavených protivníků...

Tyto dvě »obojživelné« akce pro muže a ženy s naprosto shodnou dotací (7,9 resp. 7,7 mil. USD) se léta praly o prestižní označení »pátý grandslam«. Zatímco dříve mělo navrch Miami, v posledních letech se už za jedničku všeobecně považuje Indian Wells.

Každopádně se traduje, že získat double na těchto dvou turnajích je pro tenisty druhý nejtěžší úkol vůbec – obtížnější prý pouze je ovládnout během šesti týdnů grandslamy v Paříži a Wimbledonu, hrané na diametrálně odlišných površích.

Premiant Courier

Jako vůbec prvnímu se podařilo vyhrát obě akce Američanu Jimu Courierovi v roce 1991. Do Indian Wells přitom přijel až jako 23. hráč žebříčku ATP, ve finále přetlačil po pětisetovém maratonu Francouze Forgeta a získal teprve druhý titul kariéry. V Miami pak porazil světovou jedničku Edberga a ve finále krajana Wheatona. Skočil do Top 10 a o pár měsíců později vyhrál French Open!

První ženou, která tyto turnaje v jedné sezóně ovládla, byla o tři roky později Steffi Grafová. Němka vcelku s přehledem zničila ve finále Jihoafričanku Coetzerovou a Rusku Zverevovou. Ten samý rok se to povedlo také Petu Samprasovi, a to i díky vydřené finálové výhře v Indian Wells nad Petrem Kordou 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:2.

Senzací byl v roce 2005 triumf Kim Clijstersové. Belgičanka přijela do Kalifornie po devítiměsíční pauze zaviněné zraněním jako 133. hráčka světa. Ve finálových soubojích ale porazila světovou jedničku Davenportovou i dvojku Šarapovovou.

Král Djokovič

Vítězný březnový double jackpot nastal při 15 příležitostech. Legendy Sampras či Agassi to dokázaly jen jednou, Serena Williamsová kvůli letitému bojkotu Indian Wells nikdy. Hned čtyřikrát se to ale podařilo Novaku Djokovičovi, z toho třikrát v uplynulých třech ročnících!

V roce 2011 Srb předvedl na začátku sezóny úžasnou šňůru 43 výher v řadě, kterou ukončil až v semifinále French Open Federer. Coby světová trojka porazil v Indian Wells v třísetových bitvách Federera i Nadala a v Miami ve finále přetlačil v tie-breaku rozhodující sady znovu Španěla. V letech 2014-2016 pak získal finálové skalpy dvojic Federer – Nadal, Federer – Murray a loni Raonič – Nišikori.

Letos ale má smůlu – v Kalifornii jej vyřadil Kyrgios, z Miami se kvůli bolavému loktu odhlásil. Při neúčasti Brita Murrayho či nebezpečných Francouzů Monfilse s Tsongou tak výrazně vzrostla šance Rogera Federera, že si po 11 letech potřetí připíše cenný dvojtriumf. Dokáže to? Anebo se snad o další senzaci postará čerstvá šampiónka z Indian Wells Ruska Jelena Vesninová? To zjistíme už brzy!

Vítězové dvojbloku

Indian Wells – Miami

1991 - Courier
1992 - Chang
1994 - Sampras, Grafová
1996 - Grafová
1998 - Rios
2001 - Agassi
2005 - Federer, Clijstersová
2006 - Federer
2011 - Djokovič
2014 - Djokovič
2015 - Djokovič
2016 - Djokovič, Azarenková