Nečekejte, že Šarapovová bude hned vyhrávat, upozorňuje šéf ruského tenisu Tarpiščev

- Jan Vojkůvka

Poslední měsíc a pár dnů k tomu zbývá, než se bude moci Maria Šarapovová opět postavit na dvorec a rozehrát své první utkání od Australian Open 2016. Očekávání fanoušků jsou vysoká, možná tolik, že výkony jejich oblíbenkyně se mohou změnit v prvotní zklamání. Za pomyslnou brzdu se rozhodl zatáhnout šéf ruského tenisu Šamil Tarpiščev.

„Nečekejte, že by okamžitě vyhrávala a sbírala nové trofeje,“ snaží se Tarpiščev alespoň trochu snížit tlak, který se na Marii Šarapovovou začíná valit ze všech stran. „Šarapovová je aktuálně v plné přípravě před svým návratem,“ cituje Tarpiščeva web tennisworldusa.org.

Až 26. dubna vstoupí v německém Stuttgartu na dvorec, tenisová veřejnost se rozdělí opět na dva tábory. Jedni ji budou přát porážky, druzí zase výhry. Rozdělení způsobil trest za užívání meldonia, za který měla pykat celkem 24 měsíců, ale sportovní arbitráž v Lausanne se zapříčinil o snížení trestu na 15 měsíců.

Devětadvacetiletá ruská tenistka obdržela ještě před svým návratem divoké karty do Stuttgartu, Madridu a Říma, za což se na ni snesla vlna kritiky od některých tenistů a spousty tenisových fanoušků. Na druhé straně ji však podpořili mnozí kolegové, stejně jako její příznivci, kteří se nemohou jejího návratu dočkat.

Tarpiščev však hodlá vášně trochu zklidnit a myslí si, že než dosáhne slušných výsledků či se dostane do formy, kdy bude moci turnaje vyhrávat, zabere to až šest měsíců. „Bude jí to trvat nejméně půl roku, aby se přizpůsobila silné konkurenci po svém návratu,“ dodal.