Vesninová v TOP 10? Určitě na to má, přiznává Kuzněcovová

- Jan Havlovic

Jelena Vesninová o víkendu dosáhla obrovského úspěchu, když opanovala kvalitně obsazený turnaj v Indian Wells, který je považován za pátý grandslam tenisové sezony. „Myslím, že před turnajem nikdo netipoval, že bych právě já mohla vyhrát,“ přemítala čerstvá vítězka turnaje v Kalifornii.

Rodačka z ukrajinského Lvova se pohybuje na profesionálním okruhu již od okruhu 2002. Většina tenisových fanoušků si často spojovala její jméno s výbornými výsledky ve čtyřhře. Ve dvouhře nakoukla sympatická Ruska do světové třicítky, ale její výkony nebyly stabilní. Na začátku loňské sezony se Vesninové začalo konečně dařit a začala podávat konstantně dobré výkony i v singlu!

Začalo to finálovou účastí na turnaji v Charlestonu a poté spanilou jízdou ve Wimbledonu, která skončila až v semifinále. Po tomto úspěchu bylo jasné, že Vesninová má vysoké ambice nejen ve čtyřhře, ale také ve dvouhře. „V minulém roce jsem měla obavy, zdali mám pokračovat stylem hry, který praktikuji. Věděla jsem, že dokáži porážet velké hráčky. Šlo jen o to, abych to prokázala také na kurtu,“ přiznala Vesninová v rozhovoru pro oficiální stránky WTA.

Vítězka turnaje v Indian Wells ví, jaké to je být ve společnosti nejlepších singlistek planety. Před osmi lety se její jméno objevilo na rankingu na 22. pozici. Vesninová však nedokázala udržet svou výkonnost dlouhodobě. „Nebyla jsem dostatečně silná po psychické stránce, abych dokázala hrát na stejné úrovni po celý rok. Měla jsem dobrých několik měsíců, ale poté byly mé výkony opět špatné.“

Nyní to vypadá, že se jí v kariéře singlistky blíská na lepší časy! Usměvavá tenistka se po vítězství na turnaji v Indian Wells vyhoupla na třináctou příčku světového žebříčku, což je jejím kariérním maximem. Vesninové se ale nadále daří také ve čtyřhře! S Jekatěrinou Makarovovou ovládly turnaj v Dubaji a v Indian Wells došly do semifinále. V žebříčku patří ruskému páru dělené páté místo.

Naskýtá se tak otázka, kam až může forma Vesninové gradovat. Světlana Kuzněcovová, parťačka z ruského fedcupového týmu, je přesvědčená, že Vesninová se může brzy dostat do TOP 10! „Proč ne? V loňském roce hrála semifinále Wimbledonu, v Indian Wells celý turnaj vyhrála. Určitě na to má,“ je si jistá aktuální světová sedmička. Hodně napoví již turnaj v Miami, na kterém Vesninová obhajuje body za účast ve třetím kole.

Jedna trofej, dva vítězové

Úsměvná situace nastala na tiskové konferenci Jeleny Vesninové po finále v Indian Wells. Čerstvá vítězka dorazila i s trofejí a trpělivě odpovídala novinářům na otázky. Uprostřed jedné z odpovědí ruskou tenistku přerušil jeden z pořadatelů s požadavkem, zdali si může její trofej půjčit, neboť mužské finále se chýlilo ke svému konci.

Pořadatelé totiž měli připravenou na předávací ceremoniál pouze jednu trofej. „Neberte mi ji, prosím,“ rozesmála Vesninová přítomné novináře. Celou situaci vzala ruská tenistka s úsměvem. „Nebojte, poté dostanete svou vlastní,“ ubezpečil světovou třináctku pořadatel.