Los v Miami: Kar. Plíšková a Strýcová se mohou střetnout v osmifinále, Veselý začne s veteránem Haasem

- Filip Lefenda

Bezprostředně po turnaji v Indian Wells se v americkém Miami rozbíhá další podnik série Masters a chybět u toho opět nebudou ani čeští tenisté. Koho jim na úvod turnaje přisoudil los a na jaké potenciální soupeře mohou v dalších kolech narazit?

Tomáš Berdych zahájí svou pouť turnajem v Miami jakožto nasazená desítka až ve druhém kole. V tom na něj čeká buď ruský držitel divoké karty Andrej Rubljov, nebo Němec Florian Mayer.  Z nasazených protivníků může ve třetím kole narazit na Lucemburčana Müllera, v osmifinále pak na turnajovou šestku Dominica Thiema z Rakouska či Itala Lorenziho.

Jiřímu Veselému los na úvod přisoudil „veterána“ Tommyho Haase. Osmatřicetiletý Němec, který má letos v plánu pověsit raketu na hřebík, dosud v rámci této sezony odehrál jen tři utkání, z toho jedno na exhibici před grandslamem v Melbourne. Ve všech třech případech odcházel z kurtu jako poražený. Vítěz si zahraje se Španělem Ramosem, ve třetím kole by potencionálním soupeřem mohl být domácí „bombarďák“ Jack Sock.

Jeden takový ostatně čeká na Adama Pavláska. Aktuálně 96. hráč světa změří síly s devatenáctiletým talentem Taylorem Fritzem. Vítěze tohoto souboje bude vyhlížet zkušený Němec Kohlschreiber. Pokud by český hráč oba těžké duely zvládl, mohl by si ve třetím kole teoreticky zahrát s Rafaelem Nadalem. Ten se na turnaji dostal čtyřikrát do finále, ani jednou v něm ale neuspěl.

O postup do hlavní části bude v Miami ještě zápolit Lukáš Rosol, kterého v kvalifikaci čeká brazilský antukář Dutra Da Silva.

Nejlepší česká tenistka současnosti – světová trojka Karolína Plíšková – má v úvodním kole volný los. V tom druhém narazí buď na Jelenu Ostapenkovou, nebo na úspěšnou kvalifikantku. Na Lotyšku přitom nemá úplně nejlepší vzpomínky, na letošním Australian Open s ní v rámci utkání třetího kola svedla úmornou bitvu, která skončila až těsným vítězstvím 10-8 v rozhodujícím setu. Ve třetím kole Miami by pak soupeřkou mohla být další nevyzpytatelná hráčka – Kazaška Putincevová. V osmifinále by mohla Plíšková narazit na domácí Vandewegheovou, ale i krajanku Barboru Strýcovou.

Ta odstartuje turnaj jakožto nasazená patnáctka rovněž až ve druhém kole, a sice soubojem s vítězkou utkání Johanna Larssonová – Monica Niculescuová. Poté by teoreticky mohla narazit právě na Vandewegheovou a svést souboj o potenciální české osmifinále. Zda tomu tak skutečně bude je však v tuto chvíli ve hvězdách.

Dobrou formu má momentálně i Kristýna Plíšková. Ta před rokem došla v Miami do třetího kola. Pokud bude chtít letos tento úspěch minimálně zopakovat, bude muset nejdříve zdolat Minellaovou z Lucemburska, a posléze i Světlanu Kuzněcovovou, ruskou finalistku z Indian Wells. Té se na amerických turnajích daří, v Miami došla vloni rovněž do finále.

Lucie Šafářová vyzve v prvním kole Belgičanku Wickmayerovou. Na poslední vzájemný duel starý pouhé dva měsíce jistě jen tak nezapomene. Své soupeřce tehdy třicetiletá Češka odvrátila na grandslamu v Melbourne hned devět mečbolů, aby následně postoupila do dalšího kola. V případě úspěchu bude další oponentkou běhavá Australanka Gavrilovová a poté by to mohla být Ruska Vesninová, čerstvá šampionka z Kalifornie. Také proto se více šancí na výraznější výsledek dávají Šafářové spíše ve čtyřhře, ve které startuje se svou americkou partnerkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

A právě ta bude v úvodním kole dvouhry soupeřkou Kateřiny Siniakové. Jediný vzájemný zápas mladá Češka vloni v Madridu prohrála, a tak má své zkušenější protivnici rozhodně co vracet. V dalším kole pak čeká světová desítka z Ukrajiny Svitolinová, která zažívá životní sezónu. V únoru vyhrála usměvavá tenistka z východu dva turnaje WTA a chvost elitní desítky žebříčku pro ni rozhodně nemusí být konečnou metou.

O vstupenku do hlavní soutěže, ketrou ženy odstartují v úterý, bude v kvalifikaci bojovat Lucie Hradecká. Narazí v ní na Jevgenii Rodinovou, kterou zvládla ve třech předchozích zápasech pokaždé porazit. Muži zahájí hlavní soutěž o den později.