Indian Wells má nečekanou vítězku. Vesninová získala největší titul kariéry

- Petra Budilová

Nečekanou vítězku má turnaj v Indian Wells. Po více než tříhodinové bitvě ovládla ruské finále Jelena Vesninová, která porazila Světlanu Kuzněcovovou 6:7(6), 7:5, 6:4. Po ženském finále BNP Paribas Open nastoupili na centrální kurt Roger Federer se Stanislasem Wawrinkou. Vesninová po ceremoniálu musela vrátit trofej pořadatelům, aby se s ní po finále mohl vyfotit vítěz mužské dvouhry. "To je v pohodě, dejte ji Rogerovi," glosovala to s nadhledem Vesninová.

V prvním setu, který trval neuvěřitelných 71 minut, Vesninová nevyužila za stavu 5:4 setbol a utkání rozhodovala až zkrácená hra, ve které se nakonec radovala Kuzněcovová. Při setbolu za stavu 7:6 jí pomohlo neskutečné prasátko, kdy se míček sotva překulil na druhou stranu sítě.

Ve druhém setu Vesninová prohrávala už 1:4, vyhrála však čtyři hry v řadě a podávala na vítězství v setu. Za stavu 5:4 set nedopodávala, ale na druhý pokus za stavu 6:5 už se jí to podařilo. Třetí set byl podobný jako ten druhý. Tentokrát musela Vesninová otáčet stav 2:4, aby nakonec ovládla celé dramatické utkání.

Třicetiletá Ruska dokázala zápas otočit ve svůj prospěch a ve svém desátém finále na okruhu WTA slaví třetí a zároveň nejcennější vítězství kariéry. První dva tituly získala v roce 2013, v Hobartu a Eastbourne. Letos v Kalifornii přidala zatím nejdůležitější titul. "Je to nejlepší moment mojí kariéry. Světlana hrála skvěle a tvrdě bojovala," řekla Vesninová po zápase na kurtu.

Díky tomuto titulu se posune na 13. místo žebříčku WTA. Nasazená čtrnáctka přitom nikdy na turnaji Premier Mandatory nedošla ani do čtvrtfinále! Po cestě přemohla ve formě hrající Shelby Rogersovou, čerstvou vítězku z Budapešti Tímeu Babosovu, světovou dvojku a od pondělí světovou jedničku Angelique Kerberovou, finalistku letošního Australian Open Venus Williamsovou a v životní formě hrající Kristinu Mladenovičovou. Loni touto dobou byla 96. singlistkou světa, za rok tak udělala skok o 83 míst! Neskutečný počin tenistky, která loňskou sezonu začala mimo elitní stovku žebříčku.