Není doping jako doping. Lepčenková vyvázla bez trestu

- Daniel Kubelka

Další dopingový skandál na obzoru, chtělo by se říct. Po nejznámějším případu užití podpůrných látek mezi tenisty z poslední doby v podání Marie Šarapovové, která mimochodem na svůj verdikt stále čeká, se pod drobnohledem komisařů Světové antidopingové agentury objevila další hráčka elitní stovky světového žebříčku WTA. Varvara Lepčenková však oproti hvězdné Rusce trestu unikne.

Americká tenistka s uzbeckými kořeny se v zápasech profesionálního okruhu přestala objevovat od konce letošního února. Takřka tříměsíční pauzu ukončila až začátkem května v Římě, kde však skončila ve druhém kole kvalifikace na raketě Kiki Bertensové. Lepčenková se tenisovému dění kvůli možnému postihu raději vyhýbala, ITF se však rozhodla její případ do vyřešení nekomentovat. 

Na základně rozhodnutí Světové antidopingové agentury WADA ze 13. dubna letošního roku se v případech, kdy množství látky v těle sportovce nepřesáhne hranici jednoho miligramu, nepovažuje za doping. To se týká všech tenistů a tenistek, kteří byli na nově zakázanou látku testováni před 1. březnem tohoto roku a to byl právě případ již zmíněné Američanky. Lepčenková se tak nyní může opět vrátit do kolotoče tenisových zápasů, aniž by se musela bát dalších postihů. 

Lepčenková není jedinou tenistkou, která byla v poslední době na Meldonium pozitivně testována. Stejně jako ona vyvázl bez trestu i běloruský deblový specialista Sergej Betov, jenž dle svých slov přestal s užíváním zakázaného léku již před začátkem letošní sezóny. Hůře je na tom Maria Šarapovová, která se již včera v Londýně podrobila slyšení ve svém případu. Možný trest pro bývalou světovou jedničku bude patrně vyřčen až v průběhu června.