Petr Nouza získal premiérový titul na okruhu ITF! S Davidem Škochem vyhráli čtyřhru

- David Schlegel, Patrik Hrazdira

Petr Nouza v italském Sondriu získal první titul na okruhu ITF. Společně se svým spoluhráčem a trenérem v jedné osobě Davidem Škochem ovládli turnaj ve čtyřhře. „Mám velkou radost!“ říká osmnáctiletá tenisová naděje.

Vyhrál jste premiérový titul na okruhu ITF, jak moc si ceníte tohoto úspěchu?

Vítězství ve čtyřhře si moc cením. Je to můj první titul na turnajích futures, takže z toho mám velikou radost. Jsem rád, že se nám to s Davidem podařilo.

Máte za sebou dramatický finálový zápas, ve kterém jste s Davidem Škochem porazili nebezpečnou italskou dvojici Trusendi, Viola 10:8 v supertiebreaku. Jak jste zápas viděl a co ho rozhodlo?

Finále bylo opravdu velmi těsné. V prvním setu nám pomohl brzký brejk a ve zbytku setu jsme nedali soupeři na našem podání šanci. Druhý set začal také naším brzkým brejkem, ale pak jsme bohužel dvě hry na podání nezvládli a prohráli set 5:7. Celkově v druhém setu měli soupeři více šancí na našem servisu a hráli velmi dobře. V supertiebreaku to bylo vyrovnané, pořád pouze o jeden bod. Až za stavu 8:7 jsme vyhráli míč při jejich servisu, který rozhodl.

V semifinále jste proti Carusovi s Massarou také nebyli favority. Caruso je ve dvouhře nasazenou jedničkou a postoupil do finále dvouhry. I je jste porazili 6:3, 6:4...

V semifinále jsme podali velmi dobrý výkon, i když jsme za stavu 6:3 5:2 zápas nedopodávali. Na poslední hru jsme se však zkoncentrovali a čistou hrou jsme zápas ukončili.

Čtvrtfinále proti Švédům Appelgrenovi s Rosenholmem jste absolvovat nemuseli, protože naštvaný Rosenholm při singlovém zápase trefil raketou  Vučiče stojícího za plátnem, které odděluje kurty. Za tento zkrat byl diskvalifikovaný i ze čtyřhry. Viděl jste celý incident? Jak k němu vůbec došlo?

Incident jsem neviděl, zrovna jsme se rozehrávali ve vedlejší hale, ale všichni z toho byli v šoku. Supervisor pak volal na ITF jestli má Rosenholmovi skrečovat i debla, což nakonec také udělal.

Čtyřhru hrajete s vaším trenérem, zkušeným Davidem Škochem, který byl ve čtyřhře třicátý na světě, ale už je mu také 40 let. Jak vám to na kurtu šlape a jak máte rozdělené úkoly?

Myslím, že jsme se už hodně sehráli a hrajeme velmi dobře. David výborně returnuje a hraje skvěle na síti, často vůbec nechápu, jak některé míče může zahrát. Já dobře servíruju a tlačím se na síť, na které jsem se pod vedením Davida hodně zlepšil.

Ve dvouhře jste v Sondriu prohrál v prvním kole kvalifikace s Francouzem Antoinem Walschem 3:6, 4:6. Do Itálie jste určitě ve dvouhře odjížděl s vyššími cíli. Co chybělo k tomu, abyste Francouze porazil? V čem byl lepší?

V singlu mě brzká porážka velmi mrzela. Bohužel to byl teprve můj druhý letošní turnaj. Brzy budu maturovat, takže musím plnit školní povinnosti a nemám moc odehraných zápasů. To se také podepsalo na mém výkonu. Myslím, že jsem nehrál špatně, ale v důležitých chvílích se ukázala moje nerozehranost. Musím však sportovně přiznat, že soupeř odehrál velmi solidní zápas a na příjmu jsem neměl moc šancí.

Na letošním turnaji kategorie A v Liberci jste vyhrál dvouhru i čtyřhu a vloni jste postoupil do finále Pardubické juniorky. Platíte za velký talent českého tenisu, ale na mezinárodní scéně vás často svazuje nervozita. Jak s tím bojujete?

Myslím, že to je dost o tom, abych odehrál co nejvíce zápasů a dostal se do zápasového rytmu, pak mohu hrát uvolněněji a výsledky se dostaví.

Jste jedním z hráčů, kteří používají systém Break2Win. Kolik času rozborům vaší hry věnujete? Cítíte, že vám to pomáhá?

Využívám služby firmy VistaSport co nejvíce, protože feedback ze zápasů je velmi důležitý. Stále mám na čem pracovat a VistaSport mi s tím dost pomáhá.

Jak dokážete skloubit tenis se školou?

Tento rok jsem tenis zatím spíše podřídil škole, abych se na něj pak mohl stoprocentně soustředit. Jinak mám individuální studijní plán, bez kterého si studium na gymnáziu nedokážu představit.

Jaké máte cíle pro letošní sezónu a jaké turnaje vás v nejbližší době čekají?

Hlavní cíl je odmaturovat. Potom bych chtěl ve zbytku roku odehrát co nejvíce turnajů, zůstat zdravý a zlepšovat svojí hru.

 

Cesta Petra Nouzy za titulem ve čtyřhře v italském Sondriu:

1. kolo: PETR NOUZA, DAVID ŠKOCH – Andrea Cassati, Filippo Schena (ITA) 6:0, 6:4

čtvrtfinále: PETR NOUZA, DAVID ŠKOCH – Daniel Appelgren, Patrik Rosenholm (SWE) diskvalifikace Rosenholma

semifinále: PETR NOUZA, DAVID ŠKOCH – Salvatore Caruso, Antonio Massara (ITA) 6:3, 6:4

finále: PETR NOUZA, DAVID ŠKOCH – Walter Trusendi, Matteo Viola (ITA) 6:3, 5:7, 10:8