Vysokoškolačka Vesninová: „Jsem sportovní psycholožka!“

- Patrik Hrazdira

Jelena Vesninová se na okruhu pohybuje patnáctým rokem. Ve třiceti letech zažívá nejúspěšnější období kariéry. Dokázala se prodrat těžkými chvílemi a na tiskové konferenci v Indian Wells radostně prohlásila: „Dokončila jsem univerzitu!“ I to jí pomohlo překonávat překážky a dostat se zpět na výsluní.

Tenis je z nezanedbatelné části hra nervů. Ruska Jelena Vesninová tak nezahálela a během profesionální kariéry vystudovala univerzitu se zaměřením na sportovní psychologii. Novináře o tom informovala na tiskové konferenci po vítězném utkání s Francouzkou Kristinou Mladenovičovou (6:3, 6:4)

Ruská hráčka přiznává, že nebyla až tak pilná studentka: „Četla jsem spoustu knížek. No spoustu, spíš pár knížek, ale byly opravdu tlusté,“ řekla s úsměvem. Univerzitu však úspěšně dokončila a nyní se může honosit titulem sportovní psycholožka.

Předloňskou sezonu ukončila na 111. místě singlového žebříčku. Aktuálně se může pochlubit patnáctou příčkou, což je její nejlepší umístění v kariéře. V cestě nahoru jí ale nepomohlo jen univerzitní vzdělání. Mimo jiné tvrdí, že jí hodně pomohly rady například od Martiny Navrátilové, ale i jiných legend.  Nakonec Ruska dodává: „Všechno však záleží na tom, jak se cítíte a nakolik v sebe věříte.“

Kromě povinné četby si prý našla čas i na autobiografie velkých sportovních šampionů. „Četla jsem Agassiho Open a zaujalo mě, jak tenis miloval i když neměl v oblibě moc trénovat. Prostě si užíval být při zápase na kurtu.“ Těší se také na další knihu od čínské hvězdy Li Na.

Dnes večer se bude ruská tenistka rvát o titul proti své krajance Světlaně Kuzněcovové. Nebude v roli favoritky, ale pro výhru udělá vše a určitě jí pomůže i její nově nabité vzdělání.