Chorvatský future v Umagu, den #2: Začátek kvalifikace, prohraná sázka a výlet na slepo

- Antonín Bolardt, Jiří Vachtl

Čeští mladíci Jiří Vachtl s Antonínem Bolardtem se po neúspěchu v chorvatské Poreči vydali do nedalekého Umagu, kde hodlají zabojovat o zisk prvních bodů do světového žebříčku. Svou pouť, kterou musejí na začátku kariéry podstupovat i ti nejlepší tenisté planety, popisují v pravidelném vlogu. Dnes vám přinášíme druhý díl mise v Umagu.

Sobota patří na turnajích futures k začátkům tuhých kvalifikačních bojů, v nichž nejde o body ani o peníze, ale především o možnost dostat se do hlavní soutěže, ve které si mohou tenisté vysloužit svůj průnik na světový žebříček. Právě tato touha přináší v Chorvatsku jen do kvalifikace zástup více než stovky hráčů, kteří bojují v těžkém čtyřkolovém turnaji.

Svůj začátek mají v Umagu za sebou i Jiří Vachtl s Antonínem Bolardtem. Vachtlovi se podařilo projít do dalšího kola přes domácího Dina Bonettu po výhře 4:6, 7:6, 6:4. „Los jsme se dozvěděli pozdě večer. Dostal jsem domácího Chorvata a utkání to bylo z mé strany utrápené. Tonda se smál, že hraji zase s nějakým dřevákem,“ usmívá se Vachtl v dalším díle exkluzivního vlogu z chorvatských futurů. Jenže i přes dobrý začátek a vedení 2:0 se situace umí velmi rychle zkomplikovat. „První set jsem prohrál 4:6.“

„Tonda mi radil nějaké věci, ale já mu řekl, ať drží hubu. Urazil se a odešel, což mi paradoxně trochu pomohlo,“ směje se Vachtl. „Dokázal jsem se zvednout z 3:5 ve druhém setu. Pomohla mi asi i vidina, že bych se musel barvit na blond, což se mi úplně nechtělo. Nějak jsem urval druhý set v tiebreaku a třetí set jsem naštěstí nějak uplácal.“

„Trochu mě naštval. Radil jsem mu v prvním setu a trochu jsem ho klidnil, když začal prohrávat a on mě poslal pryč. Šel jsem se projít a podívat na jiné zápasy. Pak jsem se vrátil, fandil jsem mu a Jirka se mi už omlouval,“ vzpomíná s úsměvem Antonín Bolardt na menší konflikt s kamarádem.

Sám příliš štěstí na los neměl a musel se v 1. kole střetnout se slovenským tenistou Patrikem Obalem. „Jirka má klasicky dobré losy, jako vždycky. Já si to zase vyžral, ale co se dá dělat,“ krčí rameny Bolardt. „Nebylo to nic moc, měl jsem těžkého soupeře. Hrál velkou údržbu, pindil. Byla docela zima a foukal silný vítr, takže nešlo moc zabíjet a soupeř mě prostě upindil, dá se říct,“ je zklamaný Bolardt. „Celý týden jsme trénovali a hned v prvním kole prohraju,“ mrzí českého hráče.

Při hodnocení účasti v kvalifikace se pozastavil také nad případem Daniela Trčky a Františka Šimona, dalších českých hráčů, kteří zariskovali a přijeli do Umagu v rolích náhradníků. „Přijeli jako náhradníci, jestli se dostanou do kvaldy. Jeden byl snad šedesátý a druhý přes stovku. To nás trochu pobavilo, protože to je hodně na blind (naslepo) a trochu blbost sem jet, si myslím. Nicméně, kluci se nedostali.“

Kromě porážky v turnaji se Tonda navíc musí postavit prohrané sázce a bude si muset obarvit vlasy na světle blond. „Jelikož jsem prohrál a Jirka vyhrál, tak půjdu na blond. Na takovou hodně světlou. Doufám, že to nebude nějaká úplně vyblitá barva,“ netváří se nijak nadšeně.

Nový účes Antonína Bolardta uvidíte v dalším díle vlogu z chorvatských futurů.

Druhý vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Umagu:

První vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Umagu:

Sedmý vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Šestý vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Pátý vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Čtvrtý vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Třetí vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Antonín Bolardt po prohře ve 2. kole kvalifikace na Future v Poreči

Jiří Vachtl po prohře ve 3. kole kvalifikace na Future v Poreči

Druhý vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Antonín Bolardt po výhře v 1. kole kvalifikace na Futuru v Poreči nad Mikko Malinenem (SWE) 6:3, 4:6, 6:3:

Jiří Vachtl po výhře v 1. kole kvalifikace na Future v Poreči nad Borutem, Pucem (CRO) 1:6, 6:2, 6:1:

První vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Video po čtvrtfinálové výhře na futuru v Jablonci, které znamenalo premiérové body pro Bolardta s Vachtlem do světového žebříčku: Bolardt, Vachtl - Franěk, Poláček 3:6, 6:3, 10:6 (říjen 2016):