Čanová se stává postrachem Hradecké se Siniakovou! Tchajwanka je opět porazila, tentokrát s Hingisovou

- Jan Vojkůvka

Podruhé ve finále, podruhé poražené od Jung-žan Čan. Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou v Indian Wells prokázaly, že jako čerstvě složený pár hodlají usilovat o pozice nejvyšší, ale jejich prokletím na úvod společné kariéry se stává deblistka z Tchaj-wanu. S novou parťačkou přehrála Češky 7:6, 6:2.

První střet proti Jung-žan Čan, která si pro ulehčení výslovnosti nechává říkat Latisha, absolvovaly Hradecká se Siniakovou na její domácí půdě v Tajpeji, kde hrála ještě po boku své sestry Čao-ťing Čan. Sestry Čanovy na začátku února zvítězily hladce 6:4, 6:2 a český pár poprvé pocítil síly deblových specialistek z Tchaj-wanu.

Na další duel si musely počkat jen měsíc a půl a tentokrát Latisha už stála po boku nové partnerka, bývalé světové jedničky Martiny Hingisové. S tou zahájila spolupráci poté, co si se svou sestrou naordinovaly herní pauzu po dlouhých šesti letech společného úsilí na okruhu.

I tentokrát byly Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou v rolích těch, co mohou jen překvapit favorizované soupeřky. Ale podařilo se jim to už v semifinále, kdy vyřadily silné Rusky Makarovovou s Vesninovou po setech 6:3, 6:3. Tak proč ne ve finále?

Český pár zahájil finále výborně, hned v prvním gemu získal servis soupeřek, a ač v další hře o výhodu brejku Hradecká se Siniakovou přišly, opět ji získaly ve třetí hře. V průběhu sady se dostaly až do vedení 4:2, ale vytěžit zisk první sady nedokázaly. Koncovka úvodního dějství se změnila doslova v brejkovanou a hráčky si pětkrát vyměnily svá podání.

V osmém gemu došlo ke srovnání na 4:4, v další hře to zase byly Hradecká se Siniakovou, kdo uspěl na returnu a v desátém gemu dokonce měly Češky na raketě dva setboly! Žel, proměnit je nedokázaly a opět přišel brejk. To se opakovalo i v dalších dvou gemech a na řadu přišel nevyzpytatelný tiebreak, v němž Čan s Hingisovou zvítězily 7:4.

Hradecká se Siniakovou hodily porážku rychle za hlavu a i ve druhém setu začaly velmi aktivně. Vedení 2:0 ale ztratily a ve zbývajícím průběhu zápasu se už prosadit nedokázaly. Prohrály šest her v řadě, druhý set ztratily v poměru 2:6 a zápas skončil po hodině a půl vítězstvím šestých nasazených Čan s Hingisovou.

Pro nově složený pár, který spolu hraje teprve od poloviny února, se titul v Indian Wells stal prvním společným úspěchem v sezoně. „Hrajeme spolu teprve třetí turnaj a chci poděkovat partnerce Latishe, protože mi pomohla opět si začít věřit,“ řekla při předávání trofeje na dvorci šťastná Hingisová. „Před pár lety jsem tu vyhrála se Saniou, takže být zpátky na tomto dvorci a zase hrát finále bylo úžasné,“ smála se Hingisová.

„Na prvních dvou turnajích na Blízkém východě jsme to spíš zkoušely,“ přidala se Čan. „Znaly jsme se jako soupeřky a nevěděly jsme, jak spolu máme pracovat a trávily jsme spoustu času na kurtu i mimo něj. Snažily jsme se lépe poznat a vybudovat si důvěru jedna k druhé,“ podotkla. „První dva turnaje nám hrozně pomohly, i když jsme nezískaly titul nebo nebyly ve finále. Potřebovaly jsme čas, což je klíčové a to nám pomohlo,“ dodala Čan k předchozím účastem na turnajích v Dauhá a Dubaji.

Kde ostatně nastartovaly svou cestu za možná i trochu překvapujícím titulem v Indian Wells. V místě, kde po premiérovém titulu pokukovaly také Hradecká se Siniakovou, pro něž se ale finálovým prokletím stává Tchajwanka Čan.