Pražský Futures pohřebištěm favoritů, končí Hernych i Šafránek

- Daniel Kubelka

Zápasy druhého kola mužského singlu a také čtvrtfinálovými duely čtyřhry dnes pokračuje pražský turnaj kategorie Futures. Utkání ve dvouhře již za sebou mají nasazení domácí hráči a s výjimkou Zdeňka Koláře se jim vůbec nevedlo. Po včerejším vyražení Jana Mertla se s turnajem rozloučil i nejvýše nasazený Jan Hernych, Václav Šafránek musel vzdát souboj s Petrem Michnevem kvůli zranění.

S pražským Futures turnajem se předčasně loučí čtvrtý nasazený hráč Václav Šafránek. V utkání druhého kola mužské dvouhry proti Petru Michnevovi nezačal 372. hráč světového žebříčku dobře a první set ztratil v poměru 3:6. Ve druhé sadě se Šafránkovi podařilo po brejku utéct do vedení 4:1, následnou ztrátou podání se však jeho soupeř dotáhl zpět na vyrovnaný stav. O osudu tak rozhodla až poslední hra, ve které Michnev znovu neudržel svůj servis. Do rozhodující třetí sady ale Šafránek nevkročil tou správnou nohou, rychle prohrával a za stavu 0:4 duel předčasně ukončil.

Jak po zápase pro Tenisový svět uvedl, v zápase ho limitovala bolavá záda. "Nemohl jsem se pořádně hýbat, ani nevím, jak jsem ten set vyhrál" uvedl Šafránek na pravou míru důvod svého odstoupení ze zápasu. "Na turnaj jsem se dlouho připravoval a teď nemám vůbec chuť pokračovat ve dřině. Vždy, když se pořádně připravuju, tak to dopadne neúspěchem. V tuhle chvíli vůbec nemám chuť do tenisu," uzavřel hodnocení zápasu rozladěný Šafránek.

Michnev se tak do čtvrtfinále probojoval po dvou skrečích svých soupeřů."Postup je super, ale zatím jsem měl trochu štěstí," popsal své pocity z účasti mezi nejlepšími osmi tenisty turnaje vítězný hráč.

Ohlasy Petra Michneva po výhře ve 2. kole Futures v Praze

 

Ohlasy Václava Šafránka po prohře ve 2. kole Futures v Praze

 

Marek Gengel se ve druhém kole potkal s pátým nasazeným hráčem turnaje, Indem Sumiten Nagalem. Čech, který až do začátku pražského podniku nebyl vůbec veden na žebříčku, svého soupeře řádně potrápil. První sadu zápasu získal asijský tenista až v tiebreaku, druhý set pak již patřil našemu hráči. V rozhodujícím dějství pak Ind vedl již 5:2, Gengel však ještě zabojoval a po brejku snížil na 4:5. Více však již nestihl a z postupu mezi nejlepších osm se tak raduje nasazená pětka z Indie.

V dobrých výkonech v poslední době pokračuje Zdeněk Kolář. Aktuálně 348. hráč světového pořadí se v osmifinálovém duelu potkal s Polákem Grzegozrem Panfilsem a na postup do čtvrtfinále potřeboval necelou hodinu, během které vyhrál oba sety v poměru 6:3. O osudu první sady rozhodl její začátek, ve které Kolář připravil svého soupeře o podání a výhodu brejku si udržel až do konce. Druhý set byl až do své poloviny vyrovnaný, pak se však nadanému Čechovi opět podařilo prolomit podání Panfilse, v závěru poté ještě jednou a za 58 minut se mohl radovat z dalšího vítězství na turnaji. "Myslím, že dnešní zápas se mi vydařil. Dařil se mi servis, dělal jsem z něj hodně bodů, což si myslím, že dnes rozhodlo," uvedl Kolář hlavní příčinu dnešního úspěchu.

Ohlasy Zdeňka Koláře po výhře ve 2. kole Futures v Praze

 

Po Janu Mertlovi a Václavu Šafránkovi se s pražským Futures loučí i další nasazený tenista. Jan Hernych nepotvrdil roli jedničky a v utkání 2. kola nestačil na Víta Kopřivu, když ve druhém setu vyfasoval nepopulárního kanára! Zápas o postup mezi nejlepších osm hráčů klání na kurtech tenisového klubu Spoje byl vyrovnaný pouze do stavu 2:2 v první sadě, ve které se Kopřivovi podařilo soupeře brejknout. Od té doby uhrál 289. hráč světového žebříčku Hernych proti o takřka sedm set míst níže postavenému soupeři jen jediný gem a v utkání nakonec padl po výsledku 3:6 a 0:6.

"Vítek hrál velice solidně, chodil do míčů, nedal mi moc šanci" chválil Hernych svého soka po skončení zápasu. Ve druhém setu už zkušený hráč neuhrál ani gem. "Soupeř ve druhé sadě jednoznačně dominoval, neměl jsem moc šancí. Dělal jsem hodně chyb a nepomohl jsem si ani servisem," našel snadno Hernych příčiny své porážky.

Vítěz zápasu Vít Kopřiva v pozápasovém rozhovoru jen těžko skrýval nadšení. "Jsem opravdu šťastný, takovou výhru jsem nečekal. Myslím, že jsem hrál po celý zápas dobře, i když soupeř dnes asi nehrál svůj nejlepší tenis," zhodnotil objektivně děj utkání osmnáctiletý tenista. 

Ohlasy Víta Kopřivy po výhře ve 2. kole Futures v Praze

Ohlasy Jana Hernycha po prohře ve 2. kole Futures v Praze

 

2. kolo dvouhry

MAREK GENGEL (-) - Sumit Nagal (IND, 379.)  6:7 (5), 6:4, 4:6

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (372.) - PETR MICHNEV (549.)  3:6, 6:4, 0:4 skreč Šafránek

ZDENĚK KOLÁŘ (348.) - Grzegorz Panfil (POL, 462.)  6:3, 6:3

JAN HERNYCH (281.) - VÍT KOPŘIVA (968.)  3:6, 0:6

Oscar Otte (GER, 411.) - Daniel Altmaier (GER, 707.)  6:3, 6:3

Johannes Haerteis (GER, 758.) - Tom Kocevar-Desman (SLO, 454.)  4:6, 6:1, 6:1

Marek Semjan (SVK, 1024.) - Clement Geens (BEL, 392.)  2:6. 6:7 (4)

Hubert Hurkacz (POL, 516.) - Laslo Urrutia Fuentes (CHI, 1054.)  6:1, 5:7, 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry

MAREK GENGEL, DOMINIK SÜČ – MAREK JALOVIEC, VÁCLAV ŠAFRÁNEK - bez boje, postup Gengel, Süč

TOMÁŠ PAPÍK, MATĚJ VOCEL - PETR NOUZA, DAVID ŠKOCH  7:6 (2), 6:7 (4), 10:5

ONDŘEJ KRSTEV, PAVEL ŠTAUBERT – ZDENĚK KOLÁŘ, PETR MICHNEV  2:6, 7:5, 3:10

Andreas Mies, Oscar Otte (GER) - Johannes Haerteis, Robin Kern (GER)  6:1, 7:5