Národní derby ve finále? Přebornicí je Serena Williamsová

- Jan Vojkůvka

O postup do finále se na turnajích WTA snaží desítky hráček, některé s větší, jiné s menší úspěšností. Mezi hráčkami, které se drží na vrcholu a bojují o finále, se najde pestrá směsice národností, přesto se někdy stane, že finálový duel obstarají dvě tenistky z jedné země. Tak jako v kalifornské poušti, kde proti sobě stanou Rusky Světlana Kuzněcovová a Jelena Vesninová.

Dvě hráčky z jedné země ve finále velkých turnajů přitom nejsou pravidlem a v poměru k počtu finálových zápasů za rok se obdobná derby konají spíše zřídka. Od roku 2011 (kdy se nehrálo žádné národní finále) se konalo jen třináct takových finálových zápasů.

Souboj Světlany Kuzněcovové a Jeleny Vesninové v Indian Wells bude v pořadí druhým letošním finále, ve kterém se utkají dvě hráčky z jedné země. Ruské souboje bývaly kupříkladu v roce 2010 hodně časté v rámci finálových klání, ale poslední roky se staly výrazným sítem, ve kterém se začaly prosazovat jiné země. Poslední ryze ruské finále se konalo v roce 2015 na moskevském Kremlin Cupu a opět byla v akci Světlana Kuzněcovová, která tehdy porazila hladce Pavljučenkovovou ve dvou setech a povolila ji jen tři gemy.

Favoritkou bude i v utkání proti Vesninové. V zádech sice má vyčerpávající souboj s Karolínou Plíškovou a bude hrát proti tenistce, která poprvé v kariéře prošla do finále na WTA Premier Mandatory, ale zkušenosti hovoří jednoznačně v její prospěch. Vesninová na druhou stranu nebude mít, co ztratit a bude moci hrát uvolněně.

Pokud se podíváme do historie finálových zápasů, ve kterých se střetly hráčky z jedné země, v posledních šesti letech pravidelně vítězily favoritky. Přebornicí je zejména Serena Williamsová, která letos zvítězila nad svou sestrou Venus ve finále v Melbourne a uspěla také v minulé sezoně v Římě proti Madison Keysové a roku 2012 proti Coco Vandewegheové.

Vypjaté národní bitvy proti sobě mnohdy staví kamarádky. Stejně jako Kuzněcovová s Vesninovou, jež se znají od dvanácti let, tak přátelství muselo jít stranou v případě tří českých finále v roce 2015. Dvakrát slavila tituly Petry Kvitová, která v Sydney přehrála Karolínu Plíškovou a v Connecticutu Lucii Šafářovou. Toho roku v Praze na turnaji WTA slavila svůj triumf v derby také Karolína Plíšková v duelu s Lucií Hradeckou.

Kromě amerických a českých finále se velmi často v soubojích o titul utkávají, respektive utkávaly Italky. Jejich silná generace sice pomalu končí, a v případě Flavie Pennettaové již skončila definitivně, ale vzájemná finále zůstávají v paměti tenisových fanoušků.

V roce 2012 Sara Erraniová porazila právě Pennettaovou v třísetové bitvě v Acapulcu. V domácím Palermu o rok později Roberta Vinciová naopak přehrála ve třech setech Saru Erraniovou a třešničkou na dortu v italských kláních bylo finále na US Open, ve kterém Pennettaová získala svůj nejcennější titul kariéry po vítězství nad Vinciovou.

Své finále na okruhu v posledních letech prožilo také Srbsko v Monterrey 2014, kdy Ana Ivanovičová, dnes už bývalá tenistka, přehrála hladce 6:2, 6:1 Jovanu Jakšičovou. Ve stejném roce taktéž bývalá čínská hráčka Li Na pokořila v Šen-čenu Šuaj Pcheng. A konečně v minulé sezoně se ve Stuttgartu mohli němečtí fanoušci kochat soubojem mezi Angelique Kerberovou a Laurou Siegemundovou, který vyšel lépe současné světové jedničce.

2017
Australian Open: Serena Williamsová (USA) - Venus Williamsová (USA) 6:4, 6:4

2016
Řím: Serena Williamsová (USA) - Madison Keysová (USA) 7:6 (5), 6:3
Stuttgart: Angelique Kerberová (GER) - Laura Siegemundová (GER) 6:4, 6:0

2015
Sydney: Petra Kvitová - Karolína Plíšková 7:6 (5), 7:6 (6)
Praha: Karolína Plíšková - Lucie Hradecká 4:6, 7:5, 6:3
Connecticut: Petra Kvitová - Lucie Šafářová 6:7 (6), 6:2, 6:2
US Open: Flavia Pennettaová (ITA) - Roberta Vinciová (ITA) 7:6 (4), 6:2
Moskva: Světlana Kuzněcovová (RUS) - Anastasia Pavljučenkovová (RUS) 6:2, 6:1

2014
Šen-čen: Li Na (CHN) - Šuaj Pcheng (CHN) 6:4, 7:5
Monterrey: Ana Ivanovičová (SRB) - Jovana Jakšičová (SRB) 6:2, 6:1

2013
Palermo: Roberta Vinciová (ITA) - Sara Erraniová (ITA) 6:3, 3:6, 6:3

2012
Acapulco: Sara Erraniová (ITA) - Flavia Pennettaová (ITA) 5:7, 7:6 (2), 6:0
Stanford: Serena Williamsová (USA) - Coco Vandewegheová (USA) 7:5, 6:3