Češi v akci: Tři Češky drží naději na postup, pro Pavláska již zhasla

- Daniel Kubelka

Tři české tenistky zůstávají po dnešních kvalifikačních zápasech ve hře o účast v hlavní soutěži French Open. Jedna výhra dělí od postupu Kláru Koukalovou, Kateřinu Siniakovou a Lucii Hradeckou. Rozhodující duel naopak nezvládl Adam Pavlásek, který ve finálovém duelu podlehl ve třech setech Srbu Djeremu. První semifinále v letošní sezoně vybojoval Lukáš Rosol, který přešel ve třech setech přes Rusa Kuzněcova.

 Pavlásek zůstal před branami hlavní soutěže, dál jsou tři Češky

Jediné vítězství děllilo českého tenistu Adama Pavláska od premiérové účasti v hlavní soutěži grandslamového turnaje. V dnešním třetím kole kvalifikace na French Open se jedenadvacetiletý Čech střetl se srbským hráčem Laslo Djerem, 215. hráčem světového žebříčku. Srb měl s českým tenisem v poslední době bohaté zkušenosti, když se před třemi týdny zúčastnil ostravského challengeru.

Do zápasu lépe vstoupil dnešní Pavláskův soupeř, který hned v první hře připravil mladého Čecha o jeho servis, to samé se mu povedlo ještě v závěru úvodní sady, jenž nakonec ovládl snadno 6:2. Začátek druhé sady se nesl ve stejném duchu, jedenadvacetiletý český tenista ale zabojoval a nepříznivě se vyvíjející druhý set dokázal otočit a srovnal stav zápasu na 1:1. Ve třetí rozhodující sadě ale Djere znovu dokázal držet svůj servis a za stavu 2:1 navíc sebral i ten soupeřův, což se ukázalo jako rozhodující okamžik celého zápasu. Djere tak po setech 6:2, 3:6 a 6:2 postoupil mezi pařížskou elitu, Pavlásek si na svoji premiéru v hlavní soutěži grandslamu ještě musí počkat. Teoreticky si ještě může Pavlásek zahrát v 1. kole Roland Garros jako lucky loser, protože se ve čtvrtek odhlásil z účasti na turnaji Roger Federer.

Bohaté zastoupení měla v Paříži dnes také ženská část české výpravy, když do bojů druhého kola kvalifikace zasáhlo hned šest našich hráček.

V 10 hodin odstartovala svůj zápas o postup do závěrečného kola kvalifikace Tereza Smitková, na kterou čekala švýcarská tenistka Viktorija Golubicová. Mladou Švýcarku si můžeme pamatovat například z nedávného pražského podniku WTA, kde však vypadla hned v 1. kole kvalifikace. V zápase s českou hráčkou však reprezentantka země helvétského kříže nedala své soupeřce žádnou šanci a za 47 minut a výhře 6:1, 6:1 postoupila dál. Pro Terezu Smitkovou, jenž si za celý zápas jen jedinkrát udržela své podání, boj o účast v hlavní soutěži končí.

Zajímavý souboj čekal na Barboru Štefkovou, která se potkala s bývalou světovou pětkou a aktuálně až 172. hráčkou žebříčku WTA Danielou Hantuchovou. Na utkání s vítězkou sedmi singlových titulů na okruhu WTA ale bude chtít rychle zapomenout, protože po setech 2:6 a 1:6 strávila na antukovém dvorci pouze jednu hodinu. Štefkové nevyšel vstup do zápasu, kdy hned v první hře přišla o servis a tento okamžik jako by předznamenal rychlý a průběh úvodní sady. Ve druhém setu se Češka i nadále trápila, hned třikrát ztratila své podání a na svoji soupeřku uhrála v celém zápase jen tři gemy. 

Klára Koukalová je jediný krok od své třinácté účasti na Roland Garros. V dnešním zápase 2. kola kvalifikace na druhý grandslam sezóny porazila Mandy Minellaovou z Lucemburska ve dvou setech, 7:6 (5) a 6:0. Česká tenistka rychle ztrácela v prvním setu 0:3, sadu se jí však podařilo dotáhnout až do tiebreaku, jenž dokázala vyhrát i ve chvíli, kdy již 1:4 prohrávala! Druhý set byl už jasně v režii zkušené Češky, jenž nasadila své soupeřce nepopulárního kanára!

Zdánlivě nejsnažší soupeřku přisoudil los vítězce nedávného trnavského turnaje ITF Kateřině Siniakové. Ta se v boji o účast v závěrečném kole kvalifikace utkala s na divokou kartu hrající Američankou Kristie Ahnovou, jenž se v Evropě představuje pouze výjimečně a objíždí převážně podniky na americkém kontinentu. Siniaková na cestě do třetího kola zaváhala pouze ve druhém setu, kde jí utekl začátek, první a třetí sadu ale nedala své sokyni byť jen malou šanci na úspěch a po výhře ve třech setech i ona postupuje do závěrečného kola.

Lucie Hradecká, se utkala s žebříčkově vyrovnanou soupeřkou Richel Hogenkampovou z Nizozemska. Obě hráčky se spolu již jednou střetly, jsou tam však již téměř tři roky, kdy se v novozélandském Aucklandu radovala z dvousetového vítězství čtyřiadvacetiletá Holanďanka. O souboj rovné s rovnou se však dnes odpoledne v Paříži nejednalo. Hradecká vždy v úvodu každého setu sebrala své soipeřce podání, čímž určila ráz celé sady a brzy získané vedení si dokázala udržet až do koncovky. Za celé utkání, které trvalo něco málo přes hodinu prorazila podání Hogenkampové celkem sedmkrát! Češka tak oplatila soupeřce porážku z prvního vzájemného duelu a navíc je jej dělí jediné vítězství od hlavní soutěže ve Francii.

Těžký úkol měla před sebou Andrea Hlaváčková. Úspěšná deblistka bojovala o účast i v singlovém pavouku letošního French Open a po včerejší jasné výhře ve dvou setech dnes na krásnou Češku čekala nasazená jednička kvalifikace, Američanka Louise Chiricová, jenž již včera vyřadila Terezu Martincovou. Hlaváčková vstoupila do zápasu dobře a poté, co na začátku prvního setu hned dvakrát sebrala soupeřce její servis, dokázala tuto výhodu udržet až do koncovky úvodní sady. Zcela podobný průběh měl i druhý set, akorát s tím rozdílem, že obě hráčky ztratily své podání až na konci prostředního dějství, ve kterém se lépe vedlo favorizované Chiricové. Povzbuzena vyhraným druhým setem vletěla Američanka do rozhodující sady, kdy rychle vedla 4:0. Hlaváčková sice ještě dokázal stáhnout náskok své soupeřky, dovést utkání do vítězného konce se ji ale už nepodařilo a s pavoukem ženské dvouhry se tak loučí.

Rosol vybojoval první letošní semifinále

Ve velkém stylu otočil Lukáš Rosol čtvrtfinálové utkání s Rusem Andrejem Kuzněcovem na turnaji v Ženevě. V souboji o postup mezi čtyři nejlepší tenisty švýcarského podniku sice ztratil první set, poté však předvedl parádní obrat, který zakončil ve třetí sadě, kdy svému soupeři nadělil nepopulárního "kanára"! V semifinále se český hráč potká se světovou čtyřkou, Švýcarem Stanislasem Wawrinkou.

Michaličkův zápas narušuje déšť

Důležitý nádech má čtvrtfinálový zápas na challengeru v italském Mestre pro Marka Michaličku. V utkání o postup mezi čtyři nejlepší tenisty tamějšího turnaje se potká s 98. hráčem světového žebříčku, Portugalcem Gastao Eliasem a v případě vítězství by si již takřka zajistil účast ve wimbledonské kvalifikaci! Pětadvacetiletému rodákovi z Lourinhy by navíc mohl oplatit malou nepříjemnost, kterou mu Elias způsobil svým dodatečným přihlášením do turnaje, po němž Michalička musel absolvovat cestu kvalifikačním sítem. “S Eliasem jsem ještě nehrál a vždy si rád zahraju s někým ze stovky. Pro mě je to i poměrně pikantní, protože mi tady vyfoukl místo v hlavní soutěži. Zapomněl se přihlásit do kvalifikace na French Open, a tak přijel sem se zapsat do kvaldy a nakonec se rovnou dostal i do hlavní místo mě. Já skončil první mimo,” vysvětluje Michalička celou situaci v rozhovoru pro web Tenisového světa.

Marek Michalička vstoupil do svého zápasu, který začal kvůli dešti o sedm hodin později, ve velkém stylu a rychle se dostal do vedení 4:1 v prvním setu. Eliasovi se sice ještě podařilo vyrovnat skóre, ale za stavu 4:5 znovu přišel o podání a úvodní sadu s českým hráčem ztratil po výsledku 4:6. Ve druhé sadě Michalička za stavu 2:1 neudržel podání a prohrál další dva gemy, za stavu 2:4 z pohledu našeho hráče pak zápas znovu narušila nepřízeň počasí.

ATP/WTA

FRENCH OPEN [ATP Paříž, Francie, antuka - kvalifikace 3. kolo mužské dvouhry]

ADAM PAVLÁSEK (133.) - Laslo Djere (SRB, 215.)  2:6, 6:3, 2:6

FRENCH OPEN [WTA Paříž, Francie - kvalifikace 2. kolo ženské dvouhry]

BARBORA ŠTEFKOVÁ (204.) - Daniela Hantuchová (SVK, 172.)  2:6, 1:6

TEREZA SMITKOVÁ (168.) - Viktorija Golubićová (SUI, 132.)  1:6, 1:6

KLÁRA KOUKALOVÁ (131.) - Mandy Minellaová (LUX, 189.)  7:6  (5), 6:0

KATEŘINA SINIAKOVÁ (107.) - Kristie Ahnová (USA, 197.)  6:1, 2:6, 6:2

LUCIE HRADECKÁ (146.) - Richel Hogenkampová (NED, 139.)  6:3, 6:2

ANDREA HLAVÁČKOVÁ (176.) - Louisa Chiricová (USA, 77.)  6:4, 4:6, 3:6

BANQUE ERIC STURDZA GENEVA OPEN [ATP Ženeva, Švýcarsko, antuka – čtvrtfinále mužské dvouhry]

LUKÁŠ ROSOL (68.) - Andrej Kuzněcov (RUS, 40.)

NÜRNBERGER VERSICHERUNGSCUP [WTA, Norimberk, Německo, antuka - semifinále ženské čtyřhry]

Shuko Aojamaová (JPN), RENATA VORÁČOVÁ - Natela Dzalamidzeová, Veronika Kudermertovová (RUS)

CHALLENGERY

MEMORIAL GIANNI SPONZA [Mestre, Itálie, antuka - osmifinále mužské dvouhry]

MAREK MICHALIČKA (247.) - Gastao Elias (POR, 98.)  6:4, 

MEMORIAL GIANNI SPONZA [Mestre, Itálie, antuka - čtvrtfinále mužské čtyřhry]

LUKÁŠ DLOUHÝ, ROMAN JEBAVÝ – Rameez Junaid (AUS), Philipp Oswald (AUT)

ITF/FUTURES

RPM PRAGUE OPEN [Praha, Česká republika, antuka]

Kompletní výsledkový servis z pražského turnaje naleznete ZDE.

ISRAEL F7 Futures [Ramat Gan, Izrael, tvrdý povrch - čtvrtfinále mužské dvouhry]

MICHAL SCHMID (676.) - Edan Leshem (ISR, 538.)  4:6, 2:6

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka - osmifinále ženské dvouhry]

KRISTÝNA HRABALOVÁ (1133.) - GABRIELA PANTŮČKOVÁ (384.)  4:6, 1:6

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (710.) - Bojana Marinkovićová (SRB, 818.)  6:2, 7:5

PETRA KREJSOVÁ (833.) - Marine Partaudová (FRA, 668.)  7:5, 5:7, 1:6

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka – semifinále ženské čtyřhry]

GABRIELA PANTŮČKOVÁ, MAGDALENA PANTŮČKOVÁ – Naiktha Bainsová (AUS), Alexandra Morozova (USA) -  bez boje, postup Bainsová, Morozová

PETRA KREJSOVÁ, Dasha Ivanova (USA) – Elena Teodora Cadarová (ROM), Nicole Coopersmihová (USA)  6:4, 6:4