Wawrinka je opět v elitní formě, prošel přes Thiema do semifinále

- Jan Vojkůvka

Stan Wawrinka je opět ve formě! S takovým hodnocením odchází švýcarský tenista ze čtvrtfinálového souboje s Dominikem Thiemem, který se pro něho stal očistou. Po bitvě, která trvala dvě a půl hodiny, Wawrinka po výhře 6:4, 4:6, 7:6 postoupil do čtvrtfinále a opět utkání zakončoval v tiebreaku.

Bylo to podobné duelu z osmifinále, kde Wawrinka musel překvapení turnaje, Japonce Nišioku, udolat v tiebreaku rozhodující sady. I tentokrát se Švýcar lopotil na dvorci až do poslední možné chvíle, na druhé straně kurtu však tentokrát stál dravý Dominic Thiem, člen elitní desítky a odborníky považován za jednoho z nejlepších mladých tenistů současnosti.

Třiadvacetiletý Thiem ve vyrovnaném souboji Wawrinku tlačil ke zdi, dokázal ve druhém setu zabojovat a nadechnout se k obratu a po setech 4:6, 6:4 si vynutil třetí sadu. V ní ale musel opět stahovat ztrátu brejku, a ač to v páté hře zvládl, důležitý krok za postupem udělat nedokázal.

Wawrinka čelil v deváté hře třetí sady brejkbolu, kterým se Thiem mohl dostat do vedení 5:4, ale svou příležitost nevyužil a zkušený Švýcar už další komplikace nepřipustil. Prošel si další náročnou bitvou, uspěl, v tiebreaku vyhrál 7:2, a může zabojovat o své první finále v sezoně.

„Úroveň zápasu byla dnes opravdu vysoká. Jsem šťastný za způsob, jakým jsem hrál a způsob, jakým jsem našel cestu k vítězství. (Thiem) je silný hráč a hraje se proti němu hodně těžce. Oba jsme odehráli zápas na vysoké úrovni, rozhodl možná jeden, dva body. Ve třetím setu se mi v tiebreaku podařilo dobře servírovat, dokázal jsem se koncentrovat a nic mu nedat zadarmo,“ těšilo při rozhovoru po utkání Wawrinku.

O to si zahraje se Španělem Pablem Carrenou-Bustou. Španěl ve čtvrtfinále porazil ve třech setech Pabla Cuevase. Přitom nebyl daleko od vyřazení, čelil dvěma mečbolům soupeře a musel se hodně snažit, aby oba odvrátil. Ale podařilo se a Carreno-Busta zvítězil 6:1, 3:6, 7:6.  Ač je především antukářem, na hardu v Kalifornii si vybojoval jistotu posunu do nejlepší dvacítky na světovém žebříčku, kam pronikne poprvé v kariéře. A může být ještě lépe.

Favoritky do semifinále neprošly
Kromě mužského semifinále se v Indian Wells rozhodlo také o druhé semifinálové dvojici mezi ženami. A favoritkám se příliš nedařilo. Caroline Wozniacká v utkání s Kristinou Mladenovicovou nedokázala nic vytěžit z vedení 6:3, 1:0 a výhodou brejku.

Francouzka se nadechla k obratu a skutečně se ji podařilo dánskou soupeřku vystavit obrovskému tlaku na podání. Return Mladenovicove přiváděl Wozniackou v mnohých okamžicích k frustraci a Dánka nakonec musela překousnout porážku 6:3, 6:7, 2:6.

Mladenovicovou vyzve v semifinále čtrnáctá nasazená Ruska Jelena Vesninová, která si v třísetovém duelu poradila s Američankou Venus Williamsovou a porazila ji 6:2, 4:6, 6:3. Vesninová potvrdila, že na zkušenou Američanku umí zahrát, porazila ji podruhé v řadě a potřetí z posledních pěti zápasů.