Hernych myslí na konec kariéry. Hraju nejspíš poslední rok, tvrdí

- Jakub Mezlík

Na turnaji Futures v Praze plní Jan Hernych roli nasazené jedničky a nejzkušenějšího hráče. V červenci oslaví sedmatřicetileté narozeniny a cítí, že tahle sezona by mohla být jeho poslední.

O jeho konci se přitom spekulovalo už v roce 2013. Manažer I. ČLTK Vladislav Šavrda tehdy v rozhovoru pro aktuálně.cz řekl, že Hernych po sezoně skončí a bude v klubu trénovat mladé tenisty.

"To už je tak dávno?" ptá se s úsměvem český tenista při pomyšlení na dobu, kdy se o ukončení kariéry začalo mluvit. Pak ale zvážní. "Myslím si, že tohle je opravdu můj poslední rok. Dohraju sezonu a budu přemýšlet co dál," přiznal v rozhovoru pro Tenisový svět po prvním zápase pražského turnaje.

Hernych si v něm poradil se soupeřem, který je o sedmnáct let mladší. Matěje Vocela startujícího na divokou kartu porazil za hodinu a osm minut 6:4, 6:3. "Byl jsem překvapený, že jsem hrál dobře, protože jsem toho moc nenatrénoval. Ale byl jsem solidnější zezadu, vyhrával jsem důležité míče a s výkonem jsem spokojený," hodnotil po utkání.

Poslední zápas hrál přitom před více než měsícem. Na turnaji v katarském Doha tehdy skrečoval ve čtvrtfinále francouzskému tenistovi Bonzimu. "Měl jsem problémy se zády, ta mě pak bolela, takže jsem si musel dát pauzu," vysvětloval Hernych.

Zdravotní problémy ho sužují již delší dobu. Loni ho například zastavily ve výborně rozjetém turnaji ATP 250 na trávě v americkém Newportu, kde se z kvalifikace probojoval až do čtvrtfinále. Po neuvěřitelné osmifinálové bitvě s Kolumbijcem Fallou, kterou rozhodly tři tiebreaky a Hernych odvrátil mečbol, musel hned v následujícím kole vzdát Američanu Sockovi po odehrání jediného gemu.

"To byl loni můj jediný pořádný výsledek, ale tím, že jsem si tam natrhnul vaz v koleni, tak mě to zabrzdilo dá se říct na dalšího půl roku. Byl to nakonec takový nešťastný turnaj, protože od té doby pořád pauzíruju a cítím, že to není ono," svěřuje se Hernych.

Přesto letos v únoru odehrál velmi vydařený challenger v polské Vratislavi. "Z kvalifikace jsem šel až do finále, vyhrál jsem tam dva nebo tři prohrané zápasy," vzpomíná Hernych. Proti Němci Struffovi v rozhodujícím třetím setu dokonce prohrával 3:5, přesto se zvedl a vyhrál v tiebreaku.

"Byl tam strašně rychlý povrch, kluci proti mě servírovali dobře, ale já jsem je vždycky nějak dokázal brejknout, i když servírovali do zápasu. Rád na ten turnaj vzpomínám, hrál jsem slušně, docela se mi to tam sešlo. Byl to jeden z mála povedených za poslední dobu," přemítá Hernych. Padl až ve finále se Švýcarem Chiudinellim.

 

V roli nejvýše nasazeného hráče by mohl uspět i v Praze, ale tlak na sebe nevytváří. "Abych řekl pravdu, nemám tady nějaké velké ambice, chci si hlavně po pauze zahrát co nejvíc zápasů, každý je pro mě dobrý."

Nejdůležitější pro Hernycha je, aby mu vydrželo zdraví. "Je mi teď docela dobře, trápí mě sice bolesti v kříži, ale jakmile to rozcvičím, prohřeju, tak mě to nelimituje," popisuje své problémy.

Po turnaji v Praze se ještě chystá na svoji oblíbenou trávu. "Tím, že jsem v žebříčku kolem třístovky, tak nevím, kam se dostanu. Budu čekat jestli si zahraju nějaký challenger nebo kvalifikaci ATP. Uvidíme, turnaje na trávě bych chtěl určitě hrát," dodává na závěr Jan Hernych.