Hrávala jsem bez zábran, nyní s rozumem, vzpomínala Venus Williamsová na své začátky

- Jan Vojkůvka

Více než dvě dekády baví sebe a fanoušky na dvorcích. Stále končit nehodlá, přesto pozoruje i sama na sobě, že zub času ji v mnohém změnil. Šestatřicetiletá Venus Williamsová musí sáhnout hodně hluboko do paměti, aby zavzpomínala na doby, kdy začínala. „Hrála jsem bez zábran, zcela uvolněně,“ řekla na probíhajícím turnaji v Indian Wells.

V rozhovoru pro oficiální stránky turnaje BNP Paribas Open Venus Williamsová nostalgicky zavzpomínala na doby, kdy se po kurtu proháněla jako čtrnáctiletá, neustále se zubící slečna s korálky ve vlasech, která v roce 1994 poprvé vstoupila na kolbiště profesionálního tenisu.

Stalo se tak na začátku listopadu na koberci v Oakland Alameda Coliseum v Kalifornii, kde prošla do druhého kola a prohrála s Arantxou Sanchezovou Vicariovou, bývalou světovou jedničkou. „Na nic jsem se neohlížela, jen jsem chtěla tvrdě mlátit do míčku,“ zavzpomínala Williamsová. „V mnoha ohledech to bylo lepší, protože jsem byla uvolněná. Jen jsem hrála. Neměla jsem žádné zábrany.“

Po pár letech na okruhu se ale začala měnit až do okamžiku, kdy nad hrou začala více uvažovat. „Nyní nad tím přemýšlíte, snažíte si vypracovat bod, svou hru, hrát s procenty, ale být agresivní, a to je zcela jiná mentalita. S tím přichází pak více úspěchů, když víte, co děláte,“ podotkla.

V šestatřiceti letech má za sebou sedm grandslamových titulů a celkem 49 turnajových trofejí. Případné brzké porážky pro ni už neznamenají konec světa. Sezona je dlouhá a je ji jasné, že špatné dny se střídají s těmi lepšími, kdy dosáhne na vítězství a postup do pozdějších fází turnaje.

„Už si tím nenechám ničit svůj život nebo život těch, co jsou okolo mě,“ upozornila Williamsová. „Člověk musí vyzrát a zkusit získat nějakou perspektivu. Není to snadné a nějaký čas to trvá. A někdy to trvá opravdu dlouho, desetiletí a to doslova.“

Její kariéru narušovaly také zdravotní problémy, nejrůznější drobná či větší zranění a také autoimunitní onemocnění Sjögrenův syndrom, při kterém imunitní buňky napadají a ničí exokrinní žlázy. Po všem, čím si prošla, možná zjistila, jak může být život křehký a užívá si ho plnými doušky, včetně hraní tenisu.

„Cítím, že jsem v tuto chvíli nejradostnější, co jsem kdy byla. Zcela miluju tenis,“ řekla. „Musíte hrát hodně dlouho, abyste se vypořádali s tlakem a odvedli takové množství práce, kolik je potřeba. Ale cítím, že jsem dosáhla vrcholu, pokud jde o úroveň lásky ke hře. Užívám si soutěžení, mám to ráda.“

Třináctá hráčka světa na turnaji v Indian Wells prozatím zvládla souboje s Jelenou Jankovičovou a Lucií Šafářovou. A před ní je další výzva - vybojovat postup do svého druhého čtvrtfinále v sezoně v duelu s Číňankou Pcheng.