Vedení WTA posvětilo neomezený počet divokých karet pro Šarapovovou

- Jan Vojkůvka

Debatní smršť okolo divokých karet Marie Šarapovové je u konce. Vedení WTA vydalo vyjádření ohledně ožehavého tématu a potvrdilo, že volné vstupenky do turnajů pro ruskou tenistku jsou platné a od 26. dubna bude moci hrát soutěžní zápasy.

„Pětinásobná grandslamová šampionka Maria Šarapovová bude moci hrát na turnajích WTA od středy 26. dubna, kdy skončí její 15 měsíců dlouhá suspendace,“ stojí v prohlášení WTA. „Jako bývalá grandslamová vítězka a vítězka WTA Finals může Šarapovová zažádat a obdržet neomezený počet divokých karet, včetně turnaje Porsche Tennis Grand Prix, kde Ruska provede svůj návrat,“ posvětili v WTA možnost nejen hrát ve Stuttgartu, Římě a Madridu, ale zároveň žádat i o další divoké karty, kterých může být neomezený počet.

Problém mohl nastat s divokou kartou do Stuttgartu, kde v prvních dvou dnech nebude moci hrát, ale vzhledem k tomu, že organizátoři mohou první kolo protáhnout až do středy, i zde může Šarapovová nastoupit. „Bývala světová jednička může přijmout divokou kartu, která ji byla nabídnuta a začít hrát ve středu, 26. dubna.“

Na adresu Šarapovové a udělování divokých karet se v posledních týdnech strhla lavina kritiky, ale také povrzbuzování. Nejen veřejnost, ale i sami tenisté a tenistky jsou rozděleni na dva tábory. Andy Murray či Angelique Kerberová nesouhlasí s divokými kartami a upozorňují, že by si Šarapovová měla vybojovat návrat na okruh na menších turnajích. Naopak Venus Williamsová či Světlana Kuzněcovová její návrat kvitují a podotýkají, že tenis tuto hráčku potřebuje.

Na straně Murrayho a odpůrců divokých karet pro Šarapovovou se pohybuje Caroline Wozniacká, dánská tenistka, podle níž je humbuk okolo ruské tenistky a příval divokých karet neuctivý k ostatním hráčkám na okruhu a navíc se ji vůbec nelíbí, že Šarapovová má možnost hrát už ve Stuttgartu, tedy v týden, kdy stále bude probíhat její suspendaci.

„Myslím, že je to hodně sporné, bez ohledu na to, o jakého hráče se jedná, že může hrát během týdne, kdy končí zákaz. Myslím, že je to až neuctivé k ostatním,“ podotkla Wozniacká, která však zároveň dodává, že proti návratu Šarapovové nic nemá a nemá s Ruskou ani žádné neshody či problémy.

„Každý si zaslouží druhou šanci a věřím, že si dokáže vybojovat svou cestu zpátky,“ řekla Wozniacká. Její myšlenky jsou však dost ovlivněny faktem, že Šarapovová byla potrestána za doping a nemyslí si, že by měli organizátoři v takovém případě udělovat divoké karty. „Když je někdo potrestaný za doping a za něco, co zvyšuje výkon, tak by podle mě měl dostat druhou šanci, protože lidé chybují. Ale myslím, že v takové chvíle byste měli začinat od nuly,“ dodala.