Z výhry budu čerpat sebevědomí, svěřila se Štefková po úspěšné pařížské premiéře

- Jakub Mezlík

Poprvé v kariéře se dostala do kvalifikace na grandslam a hned ve svém premiérovém zápase uspěla. Jedenadvacetiletá česká tenistka Barbora Štefková porazila Srbku Jovanu Jakšičovou a postoupila do 2. kola. Ze svého výkonu měla po utkání velkou radost.

„Jsem moc šťastná, že se mi premiéra takhle vydařila, odehrála jsem dobrý zápas,“ usmívala se. V rozhovoru pro Tenisový svět se zároveň svěřila, že to pro ni bylo psychicky náročnější, než předchozí zkušenosti.

„Musím se přiznat, že ačkoliv nervózní nebývám, tak tentokrát jsem byla. Ale je to asi pochopitelné, když jsem na prvním grandslamu. Každý tady chce uspět.“ Konkurence na největších turnajích sezony je obrovská, jen v kvalifikaci bojuje o dvanáct míst devadesát šest tenistek.

Štefková se probojovala mezi vyvolené díky skvělému vstupu do sezony. V dubnu dokonce zaznamenala svůj dosud největší triumf na okruhu ITF. I když v kariéře vyhrála již osm turnajů, ten istanbulský byl s dotací 50 tisíc dolarů dosud největší.

Vítězství posunulo Štefkovou na hranici elitní dvoustovky, následné antukové turnaje se jí však nevydařily. V Praze prohrála v kvalifikaci s Andreou Hlaváčkovu, v Trnavě zase nestačila v prvním kole na Japonku Egučiovou.

„Vím, že poslední dva turnaje před Paříží nebyly ideální, neměla jsem v zádech vyhrané zápasy. Ale teď už jeden mám. A z toho budu čerpat sebevědomí. Tenhle zápas mě hodně povzbudil,“ radovala se česká tenistka.

Jakšičovou porazila v úvodním kvalifikačním kole na Roland Garros ve dvou setech, v prvním přitom odvracela hned tři setboly za stavu 4:5 při podání soupeřky. Kritickou situaci ale zvládla a sadu vyhrála 7:5.

„Udělala jsem tam pár chyb, které nemusely být. Myslím si, že to bylo právě tou nervozitou, ale je důležité, že mě to nezlomilo a pak se moje hra zlepšila,“ popisovala Štefková. „Věděla jsem, že pokud si to nepokazím sama a udržím plán tak můžu vyhrát.“

Ve druhém kole kvalifikace narazí na Slovenku Danielu Hantuchovou. Třiatřicetiletá tenistka byla pátá na světě a na French Open došla čtyřikrát do osmifinále, teď je ale v žebříčku až 172. a na své hvězdné roky jen vzpomíná.

Štefková do zápasu nepůjde s přehnaným respektem. „Je to zkušená hráčka, která má odehráno už spoustu zápasů na podobných turnajích, ale já se těším a budu bojovat, abych se dostala dál. Doufám, že zopakuji výkon z prvního kola,“ přeje si.