Prostějovský challenger se blíží. Představí se české hvězdy i Kvitová se Šafářovou

- Petr Šístek

Kromě hvězdných jmen současnosti získal tradiční UniCredit Czech Open pro svůj 23. ročník i jednu legendu. Záštitu nad turnajem totiž převzal Ivan Lendl. Tato prestižní funkce mu byla nabídnuta majitelem pořádající agentury TK Plus Miroslavem Černoškem a ostravský rodák neváhal. „Nebylo třeba nad ničím rozmýšlet. Rád se do Prostějova podívám. Je tam hezky, mám tam moc mladších i starších přátel a turnaj se mi líbí," sdělil telefonicky Lendl na dnešní tiskové konferenci.

"Mít za ambasadora nejlepšího českého tenistu všech dob a osminásobného grandslamového vítěze je velice příjemné," pochvaloval si Černošek. Vlivný byznysmen organizuje turnaj od jeho počátků a ve druhém týdnu pařížského grandslamu se v Prostějově vždy sejde velmi kvalitní konkurence. Ani letos tomu nebude jinak. Účast přislíbili čtyři z pěti nejlepších českých tenistů současnosti - Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Radek Štěpánek i Adam Pavlásek. Tomáš Berdych se turnaje jakožto příslušník elitní světové desítky účastnit nemůže.

Obhájcem titulu bude Jiří Veselý a bude mít příležitost se stát prvním tenistou v historii, který v Prostějově dokáže vyhrát potřetí v řadě. "Bylo by to pěkné, ale přiznám se, raději bych vydržel co nejdéle v Paříži," vysvětluje příbramský rodák. Podobný pohled na věc má i ambasador Lendl. "Fandím českým klukům a na jedné straně by bylo fajn, kdyby Veselý a další hráli dobře v Prostějově, ale na druhou stranu bych byl radši, kdyby zůstali v Paříži a hráli tam dál singla," vzkázal z USA.

Kromě českých tenistů je na turnaj v tuto chvíli přihlášeno celkem patnáct hráčů z elitní světové stovky, což je na challenger vynikající číslo. Na divokou kartu by měli startovat talentovaný Zdeněk Kolář a po zranění se vracející Janko Tipsarevič. Třetí by měla být udělena na základě výměnné dohody se slovenským tenisovým svazem a čtvrtou si pořadatelé schovávají pro některého z vypadnuvších favoritů v Paříži. Ředitelka turnaje Petra Černošková zmínila, že zájem o start v Prostějově by měli kupříkladu Guillermo Garcia-López či Nicolás Almagro. „Rozhodneme se ale až na poslední chvíli,“ dodala.

O startu na turnaji dokonce uvažoval i grandslamový vítěz Juan Martín Del Potro, který se ale nakonec rozhodl vynechat Roland Garros a začít s přípravou na travnatou část sezony, v důsledku čehož z jeho účasti sešlo. Diváci ale o hvězdy světového formátu ochuzeni nebudou, neboť před sobotním finále je naplánována tradiční exhibice, kterou by tentokrát měly odehrát Petra Kvitová s Lucií Šafářovou. "Pokud nebudou hrát v sobotu finále Roland Garros, ukážou se v Prostějově," upřesňuje logickou podmínku Černošek.

Turnaj začíná v neděli 29. května úvodními dvěma koly kvalifikace a ve středu 1. června se také uskuteční dětský den, který se premiérově bude konat na náměstí T. G. Masaryka před prostějovskou radnicí.