Cítím se skvěle, září Krejsová po dvojnásobném triumfu na jihu Itálie

- David Schlegel

Petra Krejsová zažila na turnaji v Itálii více než povedený víkend! Na Sicílii zvítězila jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře společně s Rumunkou Andrejovou. Česká tenistka se dala zdravotně do kupy a doufá, že se její výkony budou jen a jen zlepšovat. "Teď se cítím skvěle! Dám si den pauzu a v pondělí se vrátím opět na kurty," poodkryla Krejsové své plány na další dny.

Podruhé v kariéře jste získala na mezinárodním turnaji double. Před třemi lety v Praze a teď v italském Solarin

u. Kde to bylo těžší?
Vždy je těžké vyhrát singla i debla. Obou titulů si velmi vážím a těžko říct, který byl těžší.

Jak vám podmínky v Itálii vyhovovaly?
Podmínky mi tu vyhovují. Na koberci se mi hraje dobře. Hraji hodně přímé údery, což soupeřkám dělá velmi často problémy. Počasí byl až na pár dní velmi dobré – ani velké teplo, ani zima. Pro přechod z haly to bylo ideální!

Pouze jediný zápas ve dvouhře jste v Solarinu hrála na dva sety. Navíc jste startovala ve čtyřhře. Neubývaly vám postupně síly?
Ve čtvrtek jsem se cítila po zápase s Andreiovou hodně unavená. To byl zrovna jeden z dnů, kdy trochu pršelo a foukalo, takže tento zápas proti Lauře mi ubral mnoho sil. Jsem však zvyklá na těžké tréninky, takže jsem si s takovým zápřahem poradila.

V prvním kole jste porazila Švýcarku Albonovou, která letos nevyhrála ani jeden zápas ze čtyř pokusů. Přesto jste musela bojovat tři sety a vyhrála jste 6:2, 1:6, 6:2. Jak zápas probíhal? V čem byla soupeřka nebezpečná?
Zápas proti Švýcarce byl můj první v letošní sezóně venku, a tak nebyl vůbec jednoduchý, neboť jsem nevěděla, jak si to všechno sedne. Ona hraje nepříjemný, udržovací tenis, který je pro mou hru velmi nepříjemný. Celý zápas jsem se však cítila dobře a věřila, že zvítězím.

Ve druhém kole vás čekala vaše deblová partnerka Laura Ioana Andreiová. Ta je přitom pouze jednou ze dvou hráček, které vás letos dokázaly porazit. Tentokrát jste ji udolala za tři hodiny a čtyři minuty 7:6, 6:7, 6:4. To bylo pořádné drama...
V zápase s Laurou jsem se cítila lépe. Hrála jsem proti ní aktivněji, což v některých případech přináší větší množství chyb. Mohla jsem zápas ukončit v tiebreaku druhého setu, avšak udělala jsem za stavu 6:6 zbytečnou chybu a následně jsem pokazila return. Začínaly jsme od začátku, ale ve třetím setu jsem dostala hned několik šancí a nakonec jsem jednu z nich využila.  

Proměnila jste jen 5 z 22 brejkbolů, to je docela nízké procento.  Kde vidíte důvody? Sama jste naopak odvrátila 12 brejkbolů ze 16...
Brejkbolů jsem měla mnoho. Většinou je dokáži proměnit, ale v tomto zápase se hrály dlouhé výměny, tudíž to bylo velmi vyrovnané. V některých pasážích jsem hrála při brejkbolech možná až příliš pasivně místo toho, abych si šla aktivně pro fiftýn.

Za stavu 3:4 v rozhodujícím setu jste odvracela brejkbol, vzápětí jste soupeřku brejkla, ale za stavu 5:4 jste čelila stavu 0:40. Pěti míči v řadě jste nakonec zápas dotáhla do vítězného konce. To musely být infarktové stavy...
Příliš si tyhle situace nevybavuji. Zkrátka jsem bojovala a nějak to vyšlo. Především jsem se snažila to nevzdat.

Odpočinula jste si trochu jen ve čtvrtfinále, kde jste vyřadila domácí Tatianu Pieriovou 6:4, 6:1. Byl to snadný zápas?
Nerada to říkám, ale byl to jeden z nejlehčích zápasů tady na tomto turnaji. Soupeřka byla mladá a myslím, že může jednou hrát velmi dobře. Již ve svých aktuálních sedmnácti letech dokáže hrát velmi nepříjemně.

V semifinále jste otočila zápas s nasazenou jedničkou Georginou Garciaová-Lopezovou (4:6, 6:1, 6:4). Zápas byl o poznání kratší než s Rumunkou, hrál se 2 hodiny a 10 minut. Jak jste ho viděla?
Zápas byl velmi rychlý, neboť jsme na servisu soupeřky měly opravdu málo delších výměn. Soupeřka měla kvalitní servis a hrála velmi aktivně. Garciaová-Lopezová byla méně běhavá než Laura, takže byl to byl zápas spíše o servisu.

Když jste podávala na vítězství, vedla jste 40:15, ale pak jste předtím, než jste dotáhla zápas k výhře, pustila soupeřku ke dvěma brejkbolům. Jak to rozhodující momenty probíhaly?
Zahrála jsem několik dobrých úderů. Po celý zápas bylo velmi těžké dát eso nebo přímý bod z podání, neboť soupeřka byla vysoká a měla větší rozsah, tudíž jsem si vše musela uhrát. Pamatuji si, že jsem ji pustila k brejkbolům vždy po delších výměnách. Někdy se zkrátka stane, že soupeřka nemá co ztratit a trefí pár dobrých míčů.

Ve finále vás čekala Natalia Vajdová, držitelka divoké karty. Tu jste porazila 6:2, 5:7, 6:0. I ve finále jste musela o výhře rozhodnout až ve třech setech...
Finále bylo těžké díky nepříjemným povětrnostním podmínkám. Já se s nimi dokázala vyrovnat lépe do stavu 3:0 ve druhém setu. Poté začala Natálie méně kazit a já naopak přestala hrát svoji hru. Soupeřku jsem pustila k její hře, díky čemuž získala druhý set. Ve třetím setu jsem se opět zkoncentrovala a dovedla utkání do vítězného konce.

Naopak ve čtyřhře jste s Andreiovou neztratily ani set a v semifinále i finále jste soupeřkám dokonce nadělily kanára. Kde jste brala po těch těžkých zápasech dvouhry sílu? Jaký zápas byl ve čtyřhře nejtěžší?
Měla jsem velmi dobrou zimní přípravu se svým kondičním trenérem, takže těžím především z toho. Nejtěžší bylo semifinále proti Italkám, nicméně předvedly jsme v tomto zápase vynikající výkon (pozn. aut.: Andreiová s Krejsovou porazili Chiesaovou s Matteucciovou 6:3, 6:0).

Po minulém triumfu na turnaji v Glasgowě jste si stěžovala na zraněný loket a dokonce jste následující týden turnaj vynechala. V jakém zdravotním stavu jste nyní?
Loket je v pořádku. Navštívila jsem fyzioterapeuta, díky kterému je všechno v pořádku. Teď se cítím skvěle! Nyní si dám den pauzu a v pondělí se vrátím opět na kurty.

Jak jste si turnaj v Itálii užila? Jaké  tam bylo zázemí? Jaké tam byly podmínky? Vrátila byste tam třeba příští rok?Máme skvělý apartmán, kde se o nás starají fajn lidé. Kurty mi vyhovují. Doufám, že příští rok budu hrát již vyšší turnaje, a tak se podívám i na jiná místa. :-)

V jaké se cítíte herní pohodě? Jaké jsou vaše další turnajové plány?
Nyní budu hrát dvě patnáctky. Tu první v Itálii a druhou v Portugalsku. Poté zkusím šedesátku v Istanbulu či ve Francii.

Cesta Petry Krejsové za titulem ve dvouhře v italském Solarinu:

1. kolo: PETRA KREJSOVÁ (396.) - Ylena Inová-Albonová (SUI, 622.) 6:2, 1:6, 6:2
2. kolo: PETRA KREJSOVÁ (396.) - Laura Ioana Andreiová (ROU, 491.) 7:6(2), 6:7(6), 6:4
čtvrtfinále: PETRA KREJSOVÁ (396.) - Tatiana Pieriová (ITA, 808.) 6:4, 6:1
semifinále: PETRA KREJSOVÁ (396.) - Georgina Garciaová-Perezová (ESP, 268.) 4:6, 6:1, 6:4
finále: PETRA KREJSOVÁ (396.) - Natalia Vajdová (SVK, 1138.) 6:2, 5:7, 6:0

 Cesta Petry Krejsové za titulem ve čtyřhře v italském Solarinu:

1. kolo:  Laura Ioana Andreiová, PETRA KREJSOVÁ - Claudia Franzeová, Alessia Piranová (ITA) 6:2, 6:4
čtvrtfinále:  Laura Ioana Andreiová, PETRA KREJSOVÁ - Maria Masiniová, Francesca Sellaová (ITA) 6:2, 6:3
semifinále: Laura Ioana Andreiová, PETRA KREJSOVÁ - Deborah Chiesaová, Alice Matteucciová (ITA) 6:3, 6:0
finále: Laura Ioana Andreiová, PETRA KREJSOVÁ - Ylena Inová-Albonová - Tatiana Pieriová (SUI/ITA) 6:0, 6:3 


 

Petra Krejsová po výhře v Bonver tenisové extralize 2016 nad Anastasií Sevastovovou 6:3, 6:4

 Petra Krejsová po prohře v Bonver tenisové extralize 2016 s Barborou Strýcovou 4:6, 3:6
  

Petra Krejsová po výhře ve finále turnaje Kuchyně Gorenje Open 2016 v Praze nad Miriam Kolodziejovou 7:5, 7:6(4)
  

Petra Krejsová a Chantal Škamlová po výhře ve finále čtyřhry Futures ve Slovenské Ľupče nad dvojicí Kotelešová, Kužmová 6:2, 6:1
  


Galerie