Šarapovová v Londýně očekává trest za doping

- Daniel Kubelka

Pětinásobná grandslamová šampiónka Maria Šarapovová si dnes v Londýně vyslechne trest za užití nepovolené látky Meldonium na letošním Australian Open.

Devětadvacetiletá tenistka neprošla dopingovou kontrolou během prvního grandslamu letošní sezóny, kde byla pozitivně testována na látku Meldonium. To bylo přidáno na seznam nepovolených prostředků na začátku letošního roku.

Maria Šarapovová očekává že ji Mezinárodní tenisová federace omilostní na základě terapeutické výjimky. Ruska však dle svých slov užívala Meldonium i po jeho zařazení na seznam zákazaných látek a argumentovala tím, že jej brala pod jiným názvem – Mildronate – a tudíž si nebyla vědoma toho, že by dopovala.

Mezinárodní tenisová federace může Šarapovovou potrestat až čtyřletým zákazem činnosti, dle expertů na danou problematiku ale ruské krásce hrozí trest o poznání nižší.

Světová antidopingová agentura WADA nedávno připustila, že vědci si doposud nejsou jisti, jak dlouho se Meldonium drží v těle sportovce. I proto by se případnému trestu mohli vyhnout ti, kteří byli na látku pozitivně testováni před letošním prvním brežnem, avšak s užíváním přestali již s koncem loňského roku.

Šarapovová není jedinou sportovkyní, která neprošla testováním na nově zakázanou látku. Dle Světové antidopingové agentury uvízlo v síti jejích kontrolorů již více než 300 sportovců. Mezi nimi se objevil i případ běloruského deblového specialisty Sergeje Betova, který byl však v březnu omilostněn, neboť s užíváním Meldonia skončil dle svých slov ještě před začátkem letošní sezóny.

Co je Meldonium?

Lék pocházející z Lotyšska, široce využíván sportovci a ženami ve Východní Evropě. Údajně zvyšuje odolnost a vytrvalost sportovců.