Chystá ruská šampionka Zvonarevová návrat? První signál už vyslala

- Filip Lefenda

Někdejší světová dvojka, v současnosti dvaatřicetiletá Ruska Věra Zvonarevová, plánuje návrat na tenisové dvorce! Alespoň tímto směrem vyslala signál v podobě přihlášky mezi náhradnice pro kvalifikaci turnaje ITF v tureckém Istanbulu s dotací 15 tisíc amerických dolarů. Ačkoliv to s šancemi majitelky dvanácti singlových titulů z okruhu WTA na případný "comeback" právě na tomto podniku aktuálně nevypadá - Zvonarevová je v tuto chvíli až 214. náhradnicí v pořadí - úplně nereálný její start není.

Dvojnásobná grandslamová finalistka a bronzová medailistka z olympijských her v Pekingu se na okruhu naposledy představila v dubnu 2015. Na halovém turnaji v polských Katovicích tehdy prohrála ve dvou setech s Češkou Klárou Koukalovou a dala tenisu na dlouhou dobu sbohem.

Hráčku, která má ve své sbírce také kvarteto grandslamových titulů ze čtyřhry, sužovaly v průběhu její aktivní kariéry časté zdravotní trable, nejzásadněji ji trápilo hlavně rameno, s nímž musela podstoupit i operaci. Moskevská rodačka tak v roce 2013 vynechala kompletní tenisový ročník, aby se následně na dva roky na okruh vrátila, příliš zápasů už však v celosezónním kontextu neodehrála. V roce 2014 šlo o deset soutěžních utkání, o rok později jich stihla zkraje roku hned patnáct, poté ale přišla zmíněná „konečná“.

Z Rusky se posléze stala hrdá manželka a matka – Zvonarevová se vdala a přivedla na svět dceru. Ve své ruské domovině rovněž pracovala jako komentátorka tenisových přenosů. Ze světového žebříčku z důvodu dlouhé absence pochopitelně zcela vypadla. 

Zlom přišel vloni. Zvonarevová v rozhovoru pro web WTA prohlásila, že by se chtěla za pomoci sportu vrátit do své dřívější kondice a hrát zase tenis, i kdyby to mělo být jen pro zábavu. Toto přání si vzhledem k přihlášce na zmíněný turnaj, jenž v turecké metropoli startuje 27. března, zřejmě hodlá opravdu splnit. Aby se do kvalifikace skutečně dostala, bude mít vzhledem k nabitému pořadníku velmi těžké. Ačkoliv si během dneška polepšila o devět pozic, stále je až prakticky na chvostu seznamu. Avšak pokud čas ukáže, že to Ruska myslí s návratem opravdu vážně, její šance z rukou organizátorů v podobě divokých karet určitě přijdou.