Hráčky se shodují: Tenis Šarapovovou potřebuje! Divoké karty však vášně budí i nadále

- Filip Lefenda

Současné hvězdy ženského tenisu pilně vyčkávají na s každým dnem blížící se návrat ruské rivalky Šarapovové. Na adresu bývalé světové jedničky se vyjádřila celá řada hráček a dá se říci, že mezi názory panuje veskrze shoda – tenis zkrátka pětinásobnou grandslamovou šampionku, která se po patnáctiměsíční pauze vrátí koncem dubna na okruh v německém Stuttgartu, potřebuje. Je ale správné, že se ihned dostane díky divokým kartám na ty nejlepší turnaje?

„Tenis určitě potřebuje osobu, jakou je Maria. Je dobře, že se vrací zpět. Nezáleží na tom, jak se jí povede,“ sdělila pro WTA Insider během turnaje v Indian Wells česká tenisová jednička Karolína Plíšková. „Na druhou stranu se vede spousta diskuzí ohledně způsobu, jakým se dostala k divokým kartám. Podle mého je to věcí ředitelů turnajů, kteří o nich rozhodují,“ vyřkla svůj názor rodačka z Loun.

Šarapovová získala divokou kartu nejen na antukový podnik ve Stuttgartu, organizátoři ji přizvali také na štědře dotované podniky v Madridu a Římě, jež se rovněž hrají na oranžovém písku. Přislíben má Ruska také Wimbledon, na němž v roce 2004 získala svůj první grandslamový vavřín, naopak v případě Roland Garros, kde se radovala z titulu hned dvakrát, jí reálně hrozí, že v početném poli startujících figurovat nebude.

„Myslím si, že její comeback je pro tenis skvělý. Maria už se určitě těší a bude hladová po hře a vítězství,“ je podobného názoru i osmá žena světového žebříčku Světlana Kuzněcovová. „S divokými kartami je to velmi komplikované, jde o složité téma. Jsem ráda, že o nich nemusím rozhodovat já. Je velmi těžké učinit rozhodnutí, každá kauza je odlišná,“ naráží zkušená Ruska na fakt, že je mnohým ohlášená účast její krajanky na zmíněných turnajích trnem v oku. Připomeňme, že devětadvacetiletá Šarapovová vyfasovala distanc za nepovolené užívání látky meldonium a část tenisové veřejnosti ji tak vnímá jako podvodnici, ačkoliv sama hráčka tvrdí, že se prohřešku dopustila nevědomě. 

„Pokud se bavíme o lidech, kteří skutečně podvádějí, pak se rojí otázky, proč by takoví lidé měli dostávat divoké karty. Ale pokud došlo k prohřešku na základě nějaké chyby, pak je to trochu jiný případ. Chápu obě strany, je to skutečně složité,“ přemýšlí dále pro WTA Insider nad celou záležitostí někdejší světová dvojka Kuzněcovová.

Ta současná, Němka Angelique Kerberová, by si dokázala na turnaji ve Stuttgartu představit divokou kartu spíše pro některou z domácích tenistek. „Nevím ještě, kdo všechno karty dostane, ale je to pro mě trochu podivné. Jde o německý turnaj a je tu spousta domácích hráček, které by kartu pro účast v hlavní soutěži uvítaly. Z tohoto pohledu je to celé trochu zvláštní,“ kroutí hlavou devětadvacetiletá rodačka z Brém. „Hrajeme Fed Cup, bojujeme za svou zemi a snažíme se udělat německý tenis populárnějším. Takže ano, je to divné,“ píše se na webu WTA.

„Bude to výborné pro fanoušky i pro sponzory,“ přispěla svou troškou do tématu Španělka Garbine Muguruzaová, v současnosti sedmá nejlepší hráčka ve dvouhře. „Byla pryč po dobu, kterou jí nařídili, nyní se vrací. Podle mě je to zcela normální,“ tvrdí Muguruzaová, která v tuto chvíli netuší, jaké reakce budou převládat na konci dubna, kdy se návrat Šarapovové skutečně uskuteční.

Světová čtyřka Simona Halepová pak reagovala na nedávné prohlášení mužské světové jedničky Andy Murrayho, který na adresu Šarapovové řekl, že by dopingoví hříšníci karty zkrátka dostávat neměli.„Slyšela jsem, co Andy prohlásil. Myslím si, že má pravdu. Nevím, co k tomu více říci. Nejsem zde proto, abych v této věci dělala nějaká rozhodnutí. Více o záležitosti ví asi lidé, kteří se jí zabývají,“ prohlásila lehce sarkasticky Rumunka. „Z mého pohledu může přijmout divoké karty, protože byla světovou jedničkou a je grandslamovou šampionkou, ale myslím si, že kdyby je nedostala, vrátila by se i tak jednoduše zpět.“