Škatulata, hejbejte se! Letošní ročník přináší nečekané rošády v ženské čtyřhře

- Petr Šístek

Ke změnám ve složení deblových párů zpravidla dochází před začátkem nové sezony. Ideálním příkladem může být Andrea Hlaváčková, která se domluvila na spolupráci se Šuaj Pcheng a nyní společně vévodí žebříčku získaných bodů v tomto roce. Ne všem párům se ale v probíhajícím ročníku daří podle představ a právě špatné výsledky, ale i osobní neshody či lákavá nabídka spolupráce mohou zapříčinit rozpad často i letitých dvojic. Jakých nejzajímavějších změn složení deblových párů jsme mohli již být svědky v právě probíhající sezoně?

K prvnímu rozpadu světové dvojice došlo nečekaně brzy, po Australian Open. Poté, co se Martina Hingisová s Coco Vandewegheovou rozloučily s prvním grandslamem sezony již ve druhém kole, se švýcarská legenda rozhodla spolupráci s Američankou ukončit. Na následujícím turnaji v Petrohradu se Hingisová představila s krajankou Bencicovou a po nezdaru v úvodním zápase se od asijského turné v Dauhá a Dubaji domluvila s Tchaj-wankou Jün-jan Čchan.

Tím zapříčinila rozpad dlouholetého páru, který Jün-jan prakticky od začátku kariéry tvořila se svou sestrou Hao-čching. Právě o čtyři roky mladší Hao-čching nyní střídá partnerky a na turnaji v Indian Wells se představí s Katerynou Bondarenkovou.

K pragmatickému rozhodnutí dospěla Karolína Plíšková. Třetí hráčka světa ve dvouhře si loni po boku Julie Goergesové zahrála na Turnaji mistryň i ve čtyřhře. V letošním roce se ale po konci v úvodním kole Australian Open rozhodla upřednostnit singlovou kariéru a německá tenistka se dohodla na další dlouhodobé spolupráci s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

Zdaleka největším šokem právě probíhající sezony je ale rozpad nedávného prvního páru světa, Francouzek Kristiny Mladenovicové a Caroline Garciaové. O sporech vítězek loňského Roland Garros se spekulovalo již od úvodního kola Fed Cupu, kterého se Garciaová rozhodla nezúčastnit. S odvoláním na upřednostnění dvouhry pak ukončila i spolupráci s Mladenovicovou, která o celé situaci informovala na svém Twitteru.

Kristina Mladenovicová se na další spolupráci dohodla se zkušenou Světlanou Kuzněcovovou. Ruská tenistka sice v letošní sezoně k žádnému utkání čtyřhry zatím nenastoupila, avšak ve své sbírce má dva tituly z Australian Open a na zbývajících třech grandslamech v minulosti hrála finále. Zajímavostí pak je, že Karolína Plíšková a Caroline Garciaová, které se rozhodly soustředit především na singlovou kariéru, spolu vytvoří pár na právě probíhajícím turnaji v Indian Wells.