Nemám s tím problém! Federer se vražedným losem nenechává vyvést z míry

- Petr Šístek

Doby, kdy Roger Federer, Novak Djokovič a Rafael Nadal okupovali čelní pozice žebříčku a mohli se utkat nejdříve v semifinále, jsou stále v živé paměti většiny fanoušků. Nyní je ale vše jinak, což má za následek pravděpodobně nejšílenější los historie. V Indian Wells se totiž tato trojice legend ocitla ve stejné čtvrtině pavouku, v níž jsou navíc i Nick Kyrgios či Juan Martín del Potro. To ale Rogeru Federerovi dobrou náladu rozhodně nekazí. „Je skvělé tu být znovu,“ hlásí optimisticky.

Pětatřicetiletý Švýcar se momentálně v Indian Wells intenzivně připravuje na honbu za pátým tamním titulem. „Užívám si tréninky více než kdy předtím a už se nemohu dočkat zápasů,“ říká natěšeně.

Na jeho chuti do hry mu neubírá ani již zmíněný velmi nestandardní los. „Nezáleží na tom. Zvládl jsem už tolik těžkých losů. Přijel jsem do Indian Wells, abych hrál s těmito hráči. A je jedno, jestli k tomu dojde v semifinále, ve finále nebo nyní již v osmifinále,“ staví se k situaci pragmaticky.

Na úvod turnaje má Roger Federer stejně jako ostatní nasazení hráči volný los a i v dalších dvou kolech by měl narazit na relativně přívětivé soupeře. „S většinou hráčů se ani neutkáte, protože se vyřadí navzájem. Z tohoto hlediska je pro mě zásadní zprávou, že mým prvním soupeřem bude Dudi Sela nebo Stéphane Robert,“ upozorňuje na možné soky pro druhé kolo.

Ve třetím kole se jeví pravděpodobným jeho souboj se Stevem Johnsonem či Kevinem Andersonem a již v osmifinále může nadejít repríza finále letošního Australian Open, kde se rodák z Basileje utkal s Rafaelem Nadalem. V případě, že by Roger Federer dokázal postoupit do čtvrtfinále, tak by mohlo dojít k jeho souboji s Novakem Djokovičem, ale i Srb bude mít v raných fázích turnaje velmi nepříjemné soupeře. Již ve třetím kole totiž může narazit na svého olympijského přemožitele Juana Martína del Potra a o kolo později na Nicka Kyrgiose, který ho přehrál minulý týden v Acapulcu.

Roger Federer se ale případným časným střetem se svými rivaly nenechává rozhodit. „Také jsem se doslechl, že Rafa je v mé části pavouka. Následně slyšíte, že v ní je i Novak, ale to je OK, nemám s tím problém,“ vysvětloval na tiskové konferenci.

Švýcarský elegán se i přes nečekaně brzký konec na turnaji v Dubaji stále veze na vlně euforie z triumfu na Australian Open. „Bylo to úžasné a já jsem rád, že jsem udělal spoustu lidí šťastnými. Hodně pro mě znamená, že nehraji jen pro sebe,“ říká s úsměvem a věří, že se mu podaří rozdávat radost svým fanouškům i v Indian Wells.