Češi v akci: Štěpánek s Pavláskem, Koukalovou, Hlaváčkovou a Hradeckou slaví postup

- Daniel Kubelka

Kvalifikace na druhý grandslam sezóny je v plném proudu. Rychlý postup do druhého kola vybojovala Klára Koukalová, jediné vítězství dělí od účasti v hlavní soutěži Adama Pavláska. V boji o Roland Garros neuspěly Jesika Malečková s Terezou Martincovou.

O Roland Garros sedm českých tenistů

Kvalifikace na druhý grandslam letošní sezóny pokračuje další porcí zápasů a mezi aktéry dnešních bojů nechybělo ani sedm českých tenistů.

Druhý díl o postup mezi sto dvacet osm vyvolených čekal na českého veterána Radka Štěpánka, který musel svést možná až nečekaně náročnou bitvu s Australanem Matthew Bartonem, jenž kladl velmi tuhý odpor. Barton dokázal ovládnout první set 6:3 a připravil Štěpánkovi velmi nepříjemné překvapení na úvod zápasu druhého kola. Přesto se opět ukázala ona bojovnost, kterou je Štěpánek známý.

Ve druhém setu český tenista dominoval dvorce, dvakrát sebral Bartonovi servis a vyhrál 6:2. To rozhodující třetí dějství už bylo o poznání náročnější a Štěpánek byl dokonce dvakrát o brejk pozadu. V obou případech ale předvedl okamžitý rebrejk a nakonec ve dvanáctém gemu získal možnost dvou brejkbolů, které byly zároveň mečboly. Ten druhý se mu podařilo proměnit, což ho posunulo do závěrečného souboje o postup na druhý grandslamový turnaj sezony.

Do stejné fáze soutěže dnes nastoupil i druhý z našich mužů jedenadvacetiletý Adam Pavlásek a i on v duelu s Chilanem Hansem Podlipnikem-Castillem plnil roli mírného favorita. Český mladík na tom byl před zápasem v porovnání se svým dnešním soupeřem žebříčkově o poznání lépe, navíc dokázal zvítězit v obou vzájemných utkáních a tuto bilanci dnes ještě vylepšil. Na vítězství potřeboval talentovaný Čech přesně hodinu, za kterou jihoamerického hráče vyprovodil z kurtu po dvou setech vyhraných v poměru 6:2. Rozhodující okamžiky obou sad přišly v jejich samotných začátcích, kdy Pavlásek dokázal soupeři sebrat podání a tuto výhodu si udržel až do konce. Od účasti v hlavní soutěži nyní dělí 133. hráče světa jediné vítězství.

První kolo kvalifikace dnes čeká na čtyři české ženy. Jako první se na kurtech Rolanda Garrose představila Klára Koukalová, aktuálně 131. hráčka světového žebříčku. Na začátku jejího boje o úctyhodnou třináctou účast na French Open se jí do cesty postavila o třináct let mladší Ruska Polina Lejkinová. Zkušená Češka neponechala nic náhodě a svou soupeřku přejela za necelou hodinu ve dvou setech, když ji v zápase hned sedmkrát připravila o podání. 

Duel prvního kvalifikačního kola za sebou má již také další z českých tenistek Jesika Malečková, která se do bojů o účast na druhém letošním grandslamu dostala jako náhrada za Američanku Davisovou, jenž po odstoupení Švýcarky Belindy Bencicové postoupila přímo do hlavní soutěže. Malečkovou, 216. hráčku světového žebříčku, čekala v prvním zápase domácí tenistka Mathilde Johanssonová. Ve vyrovnané první sadě obě hráčky několikrát ztratily své podání, avšak rozhodující okamžik přišel za stavu 5:6, kdy Malečková přišla o servis potřetí. Druhý set už byl jednoznačnou záležitost francouzské hráčky a po výsledku 7:5 a 6:1 se z postupu do další féze kvalifikace raduje Johanssonová.

Terezu Martincovou dnes čekala vůbec nejtěžší možná soupeřka, která do hry o hlavní soutěž Roland Garros zasáhla. Američanka Luisa Chiricová je aktuálně 77. hráčkou světového pořadí a v kvalifikaci plní roli nasazené jedničky. Ve prospěch jedenadvacetileté Češky ale hovořil úspěch v prvním vzájemném zápase těchto hráček, v němž v říjnu loňského roku zvítězila ve třech setech právě Martincová. České tenistce ale dnešní druhý duel s Chiricovou nevyšel. V obou setech zápasu o postup do druhého kola kvalifikace si hned čtyřikrát ztratila své podání a po setech 2:6 a 3:6 se s pařížskými kurty loučí.

Ve zcela jasnou záležitost proměnila Andrea Hlaváčková utkání prvního kola kvalifikace na nadcházející French Open. V souboji s Číňankou Ja-Fan Wang, 143. hráčkou světového pořadí, ztratila za celý zápas pouze dva gemy a jednoznačně zvítězila dvakrát 6:1.

Poměrně náročnou soupeřku měla také Lucie Hradecká, na kterou čekala Sin-Jün Chan z Číny. Zkušená česká tenistka ovšem předvedla koncentrovaný výkon, a ač v zápase třikrát přišla o servis, tak ve vypracovávání si příležitostí a proměňování brejkbolů byla výrazně úspěšnější a postoupila do druhého kola po vítězství 6:4, 6:3.

 

Rosol v Ženevě proti světové sedmnáctce

Souboj o čtvrtfinále se ve švýcarské Ženevě zvrhnul v extrémní bitvu, v níž Lukáš Rosol a John Isner museli odehrát dva tiebreaky a celkem zápolili v 38 gemech. Isner, vracející se na kurty poprvé od turnaje v Houstonu, jenž se hrál na začátku dubna, byl v duelu favoritem, ale ve výsledku se na něm možná i podepsala absence zápasového rytmu.

První set sice Američan vyhrál 7:5, ale jeho vítězný brejk byl tím posledním, který byl v Ženevě k vidění. V ostatních gemech si oba tenisté, nepočítaje tiebreak, drželi pevně své servisy a nepřipustili zaváhání. Druhý i třetí set dospěl do zkrácených her, v nichž se o něco více dařilo Rosolovi, který ovládl oba tiebreaky v poměru 7:5 a postoupil do čtvrtfinále.

Pro Lukáše Rosola je to teprve druhé čtvrtfinále na okruhu ATP v této sezoně - k jedinému letošnímu souboji mezi nejlepší osmičkou se postavil na úvod roku v Aucklandu.

Staněk vyzve v Mestre Argentince Zeballose

O postup do čtvrtfinále challengeru v italském Mestre dnes bojoval jedenadvacetiletý Robin Staněk. V boji o osm nejlepších tenistů antukového klání jej ale nečekal lehký soupeř, nebyl jím totiž nikdo jiný než třetí nasazený hráč a 93. hráč světového žebříčku ATP Argentinec Horacio Zeballos. 

Po první prohrané sadě, kterou Staněk nezvládl v poměru 1:6, se na dvorci strhla velká bitva o set druhý. Přetahování o většinu míčků dospělo nakonec až do tiebreaku, v němž měl Staněk několik setbolů, Zeballos měl mečboly, ale nakonec se z výhry 13:11 mohl radovat český tenista, který si tak vynutil rozhodující dějství. V něm to bylo nakonec o jednom brejku, na který dokázal dosáhnout favorizovaný Argentinec. Staněk se sice pokoušel s výsledkem něco udělat, ale na zkušeného soupeře nevyzrál.

 

 

Stuchlá s Kunčíkovou končí ve čtvrtfinále

Životní výsledek zapsaly na turnaji ve francouzském Štrasburku české tenistky Karolína Stuchlá s Lenkou Kunčíkovou. V dnešním čtvrtfinále ženské čtyřhry sice již nestačily na zkušenější pár Panovová, Rogersová, avšak za své vystoupení se Češky rozhodně stydět nemusí. O osudu první sady rozhodl nepovedený začátek českého páru, který rychle ztrácel 0:3 a toto manko již do konce setu nedokázal dotáhnout. Druhá sada, která se nesla ve znamení ztacených podání, dospěla až do tiebreaku, který lépe vyšel rusko-americké dvojici, který si tak vybojoval postup mezi čtyři nejlepší páry turnaje.

V semifinále turnaje ve Štrasburku ale přeci jen bude mít Česká republika své zastoupení. Renata Voráčová společně s Japonkou Aoajamaovou vybojovaly postup mezi čtyři nejlepší páry, když si ve čtvrtfinále poradily s českou-německou dvojicí Květa Peschkeová, Anna-Lena Groenefeldová ve dvou setech, 6:3 a 7:5. V prvním setu se hrál dlouho vyrovnaný tenis, za stavu 3:4 však Peschkeová s Groenefeldovou přišly o podání a úvodní sadu následně ztratily. Vstup do druhého setu však měl lepší česko-německý pár, který se rychle ujal vedení 4:0. Ani to však Voráčovou s Aojamaovou nezastavilo, pěti hrami v řadě set otočily a nakonec dotáhly celé utkání až k vítězství.

ATP/WTA

FRENCH OPEN [ATP Paříž, Francie, antuka - kvalifikace 2. kolo mužské dvouhry]

ADAM PAVLÁSEK (133.) - Hans Podlipnik-Castillo (CHI, 222.)  6:2, 6:2

RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) - Matthew Barton (AUS, 262.) 3:6, 6:2, 7:5

FRENCH OPEN [WTA Paříž, Francie - kvalifikace 1. kolo ženské dvouhry]

KLÁRA KOUKALOVÁ (131.) - Polina Lejkinová (RUS, 201.)  6:2, 6:2

JESIKA MALEČKOVÁ (221.) - Mathilde Johanssonová (FRA, 216.)  5:7, 1:6

LUCIE HRADECKÁ (146.) - Sin-Jün Chan (CHN, 125.) 6:4, 6:3

TEREZA MARTINCOVÁ (187.) - Louisa Chiricová (USA, 77.)  2:6, 3:6

ANDREA HLAVÁČKOVÁ (176.) - Ja-Fan Wang (CHN, 143.)  6:1, 6:1

BANQUE ERIC STURDZA GENEVA OPEN [ATP Ženeva, Švýcarsko, antuka - osmifinále mužské dvouhry]

LUKÁŠ ROSOL (68.) - John Isner (USA, 17.)  5:7, 7:6 (5), 7:6 (5)

čtvrtfinále čtyřhry
Julian Knowle (AUT), LUKÁŠ ROSOL - Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop (NED) 6:7, 7:5, 10:7 

INTERNATIONAUX DE STRASBOURG [WTA, Štrasburk, Francie, antuka - čtvrtfinále ženské čtyřhry]

LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ - Alexandra Panovová (RUS), Shelby Rogersová (USA)  3:6, 6:7 (4)

NÜRNBERGER VERSICHERUNGSCUP [WTA, Norimberk, Německo, antuka - čtvrtfinále ženské čtyřhry]

Anna-Lena Groenefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ - Shuko Aojamaová (JPN), RENATA VORÁČOVÁ  3:6, 5:7

CHALLENGERY

MEMORIAL GIANNI SPONZA [Mestre, Itálie, antuka - osmifinále mužské dvouhry]

ROBIN STANĚK (273.) - Horacio Zeballos (ARG, 93.) 1:6, 7:6 (11), 4:6

1. kolo čtyřhry
 
LUKÁŠ DLOUHÝ, ROMAN JEBAVÝ - Oriol Roca (ESP), Mark Vervoort (NED) 6:2, 7:5

ITF/FUTURES

RPM PRAGUE OPEN [Praha, Česká republika, antuka]

Kompletní výsledkový servis z pražského turnaje naleznete ZDE.

ISRAEL F7 Futures [Ramat Gan, Izrael, tvrdý povrch - osmifinále mužské dvouhry]

MICHAL SCHMID (676.) - Keivon Tabrizi (SUI, 2187.)  6:4, 6:1

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka - 1. kolo ženské dvouhry]

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (384.) - Ema Mulalicova (BOS, - )  6:0, 6:2

PETRA KREJSOVÁ (833.) - Alexandra Morozova (USA, 740.)  2:6, 6:4, 6:2

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka – čtvrfinále ženské čtyřhry]

GABRIELA PANTŮČKOVÁ, MAGDALENA PANTŮČKOVÁ – Marine Partaudová, Laetitia Sarrazinová (FRA) 6:3, 6:2

PETRA KREJSOVÁ, Dasha Ivanova (USA) – Alicia Smithová (AUS), Ani Vangelovová (BUL) 5:7, 6:2, 10:7