Radit Kyrgiosovi s Tomicem? Už tak se o to snaží dost lidí, láme nad nimi hůl Federer

- Petr Šístek

Se železnou pravidelností se o rozruch na kurtech i mimo ně starají dva australští bouřliváci, Nick Kyrgios a Bernard Tomic. Nad jejich výstřelky se pohoršují fanoušci i přímí aktéři tenisového dění. Mnoho z nich se snaží „zlobivým dětem“ australského tenisu pomoci i svými radami. Mezi ně ovšem nepatří Roger Federer, který považuje rozebírat jejich počínání za zbytečné.

„Opravdu bych se k tomu nechtěl vyjadřovat, protože Kyrgiosovi a Tomicovi již tak mnoho lidí říká, co by měli či neměli dělat. A jsem si jistý, že každý je již z toho všeho znechucený a unavený,“ konstatuje švýcarská legenda.

V poslední době jsou totiž extempore povedené australské dvojice na denním pořádku. Vždyť kupříkladu minulý týden na turnaji v Acapulcu sice Nick Kyrgios vystřílel z dvorce Novaka Djokoviče, avšak předtím v úvodním kole neváhal na fanoušky zakřičet, aby zavřeli hubu. A Bernard Tomic šel ještě dále, když za nijak mimořádných podmínek vzdal vyrovnané utkání pro nesnesitelné horko.

Rogera Federera se jim ale k reakci vyprovokovat nepodařilo. „Vyjadřoval jsem se k mnoha hráčům a možná tak budu činit i v budoucnu. Ale nyní na to není ten správný čas,“ zachovává si vítěz nedávného Australian Open pověstný nadhled.

Místo toho svou pozornost soustředí spíše na vycházející hvězdy. „Myslím, že momentálně máme skvělou skupinu hráčů mladé generace, kteří se derou vzhůru a je mezi nimi mnoho skvělých tenistů,“ chválí své následovníky. Zároveň ale upozorňuje, že na vrchol vede ještě dlouhá cesta. „Také jsem se musel v začátcích hodně učit. Takže i noví hráči musí získat zkušenosti. Zjistit, které podniky chtějí hrát, kolik turnajů je již hodně a kolik naopak málo. Je to neustálý vývoj a potřebují k tomu dospět,“ upozorňuje Federer, jenž se stejně jako kompletní světová špička nyní představí na prvním turnaji Masters sezony v Indian Wells, které bývá rovněž označováno jako pátý grandslam.