Nadávky rozhodčím i kamera na dvorci. Když se Troicki naštve, diváci se nenudí

- Jiří Vachtl

Viktor Troicki je mezi tenisovými fanoušky znám svým velice impulzivním chováním. V zápasech tohoto srbského tenisty, který se v současnosti nachází na 34. místě světového žebříčku, bývají hádky s rozhodčími na denním pořádku. V následujícím článku vám přinášíme výběr z jeho nejšílenějších momentů na dvorci.

Rada od diváka

V roce 2012 hrál Troicki na Wimbledonu ve skvělé formě. Po vítězstvích nad Granollersem, Kližanem a Monakem se probil až do osmifinále, ve kterém narazil na svého krajana Novaka Djokoviče. Troickému se proti jeho slavnějšímu krajanovi nikdy moc nedařilo. V utkání prohrával 3:6, 1:6 a 0:1 a když šel na podání, ozvala se z hlediště nečekaná rada. „Hraj mu to bekhendu,“ radil jeden divák. Srbský tenista se rozhodl tuto radu využít. Následující výměnu totiž zapodával Djokovičovi do bekhendu a fiftýn tím získal. Troicki pak zdviženým palcem divákovi poděkoval.

Skok přes síť

Další kuriózní událost se Troickému povedla na loňském turnaji v Miami. Utkání srbského tenisty s Davidem Goffinem se už téměř chýlilo ke konci, když belgický tenista v jedné z výměn zahrál svůj volej s takovou rotací, že se po dopadu vracel zpět na jeho polovinu. Troicki se za míčkem pohotově vydal, ale na vlastní polovině dvorce ho už nestihl. Srbský tenista tak přeskočil síť a zahrál vítězný forhend. Rozhodčí samozřejmě připsal fiftýn belgickému tenistovi.

Zmatený sběrač

V roce 2011 hrál v osmifinále Roland Garros proti Andymu Murraymu. Srbský tenista se v jedné z výměn dostal na síť, kde tvrdou smečí zatlačil svého skotského soupeře. Murray ještě stačil míček vyškrábnout a vrátit do hry. Na Troického však čekala lehká dorážka u sítě. Jenže do celé situaci se přimotal nepozorný sběrač, který se patrně domníval, že výměna je už u konce a chtěl míček chytit. I přes to srbský tenista výměnu smečí ukončil. K jeho veliké nespokojenosti však umpirový rozhodčí nařídil opakování celé výměny.

Nejhorší rozhodčí všech dob

Minulý rok Troicki vypadl na Wimbledonu po pětisetové bitvě se Španělem Ramosem Vinolasem. Srbský tenista byl celý zápas nespokojený s výroky umpirového rozhodčího. K jeho smůle se však utkání hrálo na jednom z menších dvorců, kde nebylo jestřábí oko k dispozici. Jeho rozhořčení vyvrcholilo v posledním gemu zápasu, kdy Vinolas utkání dopodával.

Kamera na dvorci

Troického vrcholné představení se odehrálo v roce 2013 na antukovém podniku v Římě. Srbský tenista prohrál úvodní set hladce 1:6 a ve druhém setu právě přišel o svůj úvodní servis po bekhendové chybě. Rodák z Bělehradu si však nebyl výrokem rozhodčího vůbec jistý a tak ho hned vyzval, aby šel stopu osobně překontrolovat. Rozhodčí však jen potvrdil svůj předchozí výrok. Troickému se tomu nechtělo věřit a tak se vydal sám stopu překontrolovat. Po dohadech s rozhodčím se zoufalý srbský tenista odhodlal k nečemu šílenému. Na dvorec si vzal televizní kameru, s kterou šel stopu nafilmovat!