Fed Cup: Američanky pozvaly Češky na Floridu!

- Radek Štohl

České tenistky již znají místo, na kterém budou bojovat o finále letošního Fed Cupu. Američanky, jejich semifinálové hostitelky, si vybraly Tampu na Floridě, kde se od 22. - 23. dubna bude v Saddlebrook resortu na zelené antuce konat semifinálový duel!

Tým pod vedením Petra Pály vyhrál pět z posledních šesti ročníků Fed Cupu a o šanci na čtvrtý titul v řadě nebude chtít přijít ani na půdě Američanek. Ty si vybraly jako povrch zelenou antuku, na které se semifinálové střetnutí odehraje. 

Český fedcupový tým v úvodním kole letošního ročníku narazil v polovině února na výběr Španělska. Po úvodní dvouhře sice vedl celek z Pyrenejského poloostrava zásluhou Muguruzaové, která porazila Barboru Strýcovou 6:0 3:6 6:1. Stav série poté srovnala Karolína Plíšková, když si ve dvou setech poradila se španělskou dvojkou, Larou Arruabarrenovou, 6:4 7:5. Na úvod nedělního hracího dne zvítězila v duelu jedniček Karolína Plíšková nad Garbiñe Muguruzaovou 6:2 6:2. Třetí postupující bod zajistila českému týmu Barbora Strýcová, která se oklepala ze sobotní porážky a Arruabarrenovou porazila dvakrát 6:4. V závěrečné čtyřhře, která již neměla žádný vliv na postupujícího, Lucie Šafářová s Kateřinou Siniakovou nestačily na pár María José Martínezová Sánchezová/Sara Sorribesová Tormová, kterému podlehly 3:6 6:4 7:10.

Americké tenistky v prvním kole hostily Německo. Domácí tým se musel obejít bez sester Williamsových, přesto bez problémů postoupil po výhře 4:0. V úvodním zápase si Alice Riskeová poradila s Andreou Petkovicovou 7:6 6:2 a šance hostujících hráček se ještě zmenšily, když Julia Görgesová nestačila na Coco Vandewegheovou 3:6 1:6. Definitivní jistotu postupu si zámořský celek zajistil po výhře Vandewegheové nad Petkovicovou 3:6 6:4 6:0. Ve čtyřhře se odehrálo pouze pět gemů, pár Matteková-Sandsová/Rogersová vedl 4:1 nad dvojicí Siegemundová, Witthöftová, když německý výběr utkání vzdal.

Poslední vzájemné utkání mezi Českou republikou a Amerikou proběhlo ve Fed Cupu v roce 2009, kdy bylo dějištěm konání Brno. První bod si pro Česko připsala Petra Kvitová, naopak Iveta Benešová své utkání proti Glatchové nezvládla. Ačkoliv Šafářová přehrála snadno Mattekovou, tak Kvitová rovněž uhrála proti mladší méne zkušenější Američance tři gemy. O osudu utkání tak musela rozhodnout čtyřhra, ve které si pár Benešová, Peschkeová vypracoval i mečbol, přesto nakonec domácí výběr prohrál 2:3 na zápasy. České tenistky ve Fed Cupu ještě nikdy Američanky neporazily.

Na zelené antuce se hraje pouze jediný turnaj na profesionálním okruhu. Jedná se o podnik WTA v Charlestonu, který se letos bude konat od 3. - 9. dubna.

Semifinálové duely jsou naplánované na předposlední víkend příštího měsíce, tedy od 22. - 23. dubna