Murray se pustil do Šarapovové! Dopingoví hříšníci by neměli dostávat divoké karty, říká

- Petr Šístek

Již v dubnu se na tenisové kurty vrátí po dopingovém trestu Maria Šarapovová. S velkým předstihem má přislíbeny divoké karty na turnaje ve Stuttgartu, Madridu a Římě. S tímto přístupem ale řada kolegů z tenisového prostředí nesouhlasí. „Myslím, že byste si měli cestu svou zpět sami vypracovat,“ vzkázala dopingovým hříšníkům světová jednička Andy Murray.

Z pohledu turnajů se ale kritizované počínání jeví jako logické. „Většina turnajů dělá to, co si myslí, že je pro jejich podnik nejlepší. Pokud věří, že účast velkých jmen jim zajistí více prodaných vstupenek, tak je neváhají pozvat,“ vysvětluje Murray.

Murrayho slova potvrzují i funkcionáři Wimbledonu, kteří hodlají napodobit jarní antukové podniky a rovněž udělí tamní šampionce z roku 2004 divokou kartu. K dopingovým hříšníkům tak není přistupováno stejným metrem, příkladem může být případ Barbory Strýcové, která před čtyřmi lety během návratu po půlročním zákazu startu musela o start na grandslamových turnajích bojovat v náročných kvalifikacích.

Maria Šarapovová nikdy nepatřila mezi oblíbené osoby i v kolektivu tenistek. O tom svědčí i nedávné vyjádření světové sedmičky Garbiñe Muguruzaové, která se nechala slyšet, že návrat ruské tenistky ostatní hráčky nezajímá. A protekční jednání ze strany organizátorů turnajů jí pravděpodobně na popularitě nepřidá.