Češi v akci: Šátral padl v boji o Roland Garros, ženám se dařilo

- Daniel Kubelka

Doslova tenisové žně přinese druhý den v týdnu v podání českých tenistů a tenistek. Hned pět našich zástupců se představí v kvalifikaci na Roland Garros, první kolo bude mít na programu i Futures v pražském areálu Spoje. Jak si povedou naši hráči pro Vás budeme sledovat v tradičním celodenním souhrnu.

Šátral a čtvero českých žen v boji o Roland Garros

Kvalifikace na druhý letošní grandslam sezóny dnes pokračuje dalšími zápasy prvního kola. Po včerejších výhrách Radka Štěpánka a Adama Pavláska do hry zasáhl i poslední z českých mužů, Jan Šátral. Pětadvacetiletý vítěz nedávného turnaje Futures v Mostě se v bojích o účast v hlavní fáze podniku "velké čtyřky" představil potřetí v kariéře, na pařížských kurtech se však objevil vůbec poprvé. V prvním zápase mu kvalifikační los do cesty postavil osmnáctiletého Rusa Andreje Rubljova. První set lépe vyšel ruskému mladíkovi a po výhře 6:4 se ujal vedení. To ještě navýšil v průběhu druhé sady, ve které vedl již 3:1, jenže Šátralovi se podařilo skóre dorovnat a vítězným tiebreakem si vybojovat rozhodující třetí set. Rozhodující okamžik zápasu pak přišel hned na začátku třetího setu, kdy český hráč ztratil podání a výhodu brejku udržel jeho soupeř až do samotného konce zápasu.

Kromě pětadvacetiletého mělnického rodáka se v akci objevila také čtveřice českých tenistek.

Petra Cetkovská nebude na souboj prvního kola se Slovenkou Kristínou Kučovou vzpomínat v dobrém. V prvním setu vyfasovala od své soupeřky nepopulárního kanára, za stavu 0:2 ve druhé sadě pak utkání předčasně ukončila.

Na loňské úspěšně vystoupení ve Francii by ráda navázala Tereza Smitková. Té se v minulé sezoně podařilo postoupit až do druhého kola a letos v kvalifikaci si na úvod počínala sebejistě. Soupeřkou ji byla Japonka Riko Sawayanagiová, která však dokázala uhrát pouhé tři gemy. Smitková po zlomení odporu v prvním setu, který vyhrála 6:3, už zdela na dvorci dominovala a v druhém dějství nadělila své soupeře neoblíbeného kanára.

Do dalšího kola postoupila také Kateřina Siniaková, jež porazila Francouzku Chloe Paquetovou 6:2, 6:3. Siniaková přijela do Paříže výrazně posilněna ziskem titulu z Trnavy, kde v neděli dokázala vybojovat první triumf od listopadu 2014 a svou herní pohodu si přenesla i na dvorce Rolanda Garrose, kde na úvod nezaváhala.

Svůj první zápas v kvalifikaci na grandslamovém turnaji má za sebou Barbora Štefková a členka třetí světové stovky napodobila své dvě krajanky, které si připsaly postup do další fáze. Na Štefkovou čekala Srbka Jakšičová, jíž česká tenistka udolala 7:5 v prvním setu, přičemž Jakšičová měla hned tři setboly za stavu 4:5 z pohledu Štefkové. Ve druhém setu pak Barbora zvítězila 6:3 a odbyla si vítěznou premiéru.

Veselý bojuje v Nice, Krejčíková v Norimberku

Prapor českých barev v hlavních soutěžích nejvyšší kategorie hájí tento týden dva čeští zástupci. Jiří Veselý si jako generálku pro nadcházející French Open vybral turnaj ve francouzském Nice. V prvním kole čekal na dvaadvacetiletou naději tuzemského tenisu Argentinec Leonardo Mayer a Veselý se v tomto zápase pokusil vylepšit nepříznivou bilanci zápasů s tímto soupeřem v poměru jedno vítězství a tři porážky. Úvod zápasu lépe vyšel hráči z jižní Ameriky, který zvítězil v tiebreaku vyrovnané první sady. Ve druhém setu přišla rozhodující chvíle ve čtvrté hře, ve které Veselý získal servis svého soupeře a tuto výhodu udržel až do konce sady. Třetí set se nesl ve znamení předchozího dějství, avšak ve čtvrtém gemu ztratil podání český tenista a Argentinec již celé utkání dotáhl k vítězství.

Los turnaje nebyl příliš příznivý ke 192. hráčce na žebříčku WTA Barboře Krejčíkové. V prvním kole norimberského podniku čekala na dvacetiletou Češku sedmá žena průběžného pořadí Italka Roberta Vinciová. Ve vůbec prvním vzájemném souboji těchto dvou hráček sice byla jasnou favoritkou italská tenistka, jenže průběh zápasu tomu příliš neodpovídal. První sada se ještě nesla ve znamení papírových předpokladů a skončila hladkým vítězstvím Vinciové v poměru 6:2. Ve druhém setu však Češka dokázala srovnat se soupeřkou krok a po stejném výsledku vyrovnala stav zápasu na 1:1. Na začátku třetího setu dokázala Krejčíková hned dvakrát Italku brejknout, jenže ani jednou nedokázala tuto výhodu potvrdit a Vinciová zkušeně duel otočila a po třech setech postoupila do druhého kola.

Spoje uvidí další český Futures

Po úspěšném tažení Jana Šátrala na turnaji Futures v Mostě čeká na svého vítěze i další český podnik této kategorie který tento týden probíhá na kurtech tenisového klubu Spoje. Po dvoukolové kvalifikaci, která doplnila pavouka mužské dvouhry o posledních osm účastníků, dnes započnou boje hlavní fáze soutěže. Ve hře se představí také šest českých zástupců v singlu a devět deblových párů s českou účastí. O průběhu prvního hracího dne Vás budeme informovat v samostatném článku.

ATP/WTA

FRENCH OPEN [Paříž, Francie, antuka - kvalifikace 1. kolo mužské dvouhry]

JAN ŠÁTRAL (242.) - Andrej Rubljov (RUS, 149.)  4:6, 7:6 (4), 4:6

FRENCH OPEN [Paříž, Francie - kvalifikace 1. kolo ženské dvouhry]

PETRA CETKOVSKÁ (137.) - Kristína Kučová (SVK, 126.)  0:6, 0:2 skreč Cetkovská

TEREZA SMITKOVÁ (168.) - Riko Sawayanagiová (JPN, 188.) 6:3, 6:0

BARBORA ŠTEFKOVÁ (204.) - Jovana Jaksićová (SRB, 206.) 7:5, 6:3

KATEŘINA SINIAKOVÁ (107.) - Chloe Paquetová (FRA, 264.) 6:2, 6:3

OPEN DE NICE COTE D'AZUR [Nice, Francie, antuka - 1. kolo mužské dvouhry]

JIŘÍ VESELÝ (59.) - Leonardo Mayer (ARG, 51.)  6:7 (5), 6:3, 3:6

NÜRNBERGER VERSICHERUNGSCUP [Norimberk, Německo, antuka - 1. kolo ženské dvouhry]

BARBORA KREJČÍKOVÁ (192.) - Roberta Vinciová (ITA, 7.)  2:6, 6:2, 3:6

CHALLENGERY

MEMORIAL GIANNI SPONZA [Mestre, Itálie, antuk - 1. kolo mužské dvouhry]

MAREK MICHALIČKA (247.) - Ernesto Escobedo (USA, 263.)  6:4, 6:2

ITF/FUTURES

RPM PRAGUE OPEN [Praha, Česká republika, antuka]

Kompletní výsledkový servis z pražského turnaje naleznete ZDE.

ISRAEL F7 Futures [Ramat Gan, Izrael, tvrdý povrch - 1. kolo mužské dvouhry]

MICHAL SCHMID (676.) - Yannai Barkai (ISR, 1745.)  6:2, 7:5

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka - 1. kolo ženské dvouhry]

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (710.) - Kathinka von Deichmannová (LIE, 372.)  7:5, 6:0

KRISTÝNA HRABALOVÁ (1124.) - Celine Kernová (SUI, -)  6:1, 6:2

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka - 1. kolo ženské čtyřhry]

GABRIELA PANTŮČKOVÁ, MAGDALENA PANTŮČKOVÁ - Marianna Correaová (ECU), Nanette Nylundová (FIN) 6:0, 6:1