Jágr mě inspiruje. Je úžasné, co dokáže, vysekl českému hokejistovi poklonu Federer

- Jan Vojkůvka

Oba jsou velké ikony svých sportovních odvětví. Zároveň jsou ikonami sportu jako takového. Roger Federer, který vstoupil vítězně do turnaje v Dubaji a porazil Benoita Paireho v prvním kole 6:1, 6:3, svůj obdiv k české hokejové legendě nijak neskrývá a rozpovídal se o něm i při své návštěvě Prahy.

To srovnání se vlastně nabízí samo. Dvě superhvězdy sportu, dva veteráni, na kterých se čas nijak nepodepisuje. Jak Roger Federer, tak Jaromír Jágr i v pokročilém věku prohání o poznání mladší soupeře. Zatímco Federer s raketou v ruce, Jágr na bruslích a s hokejkou.

„Jaromíra vnímám jako inspiraci. Začal jsem ho sledovat v devatenácti. Byl dávno hvězda,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes a deník Sport. „Vždycky jsem ho považoval za jednoho z nejdokonalejších hokejistů. Ne že bych byl nějaký odborník. Ale když jsem hrál NHL na Playstationu, vždycky jsem ho měl ve svém týmu,“ usmíval se švýcarský tenista.

Co na tom, že oba dělí deset let, což je ze sportovního hlediska neskutečný rozdíl? Pětatřicetiletý Federer je ve svém oboru unikátní. Osmnáctinásobný držitel grandslamového titulu naposledy triumfoval letos na Australian Open. Přitom se mu nevěřilo. Ale dokázal porazit sedm soupeřů, mnohé o poznání mladší, a stal se jedním z nejstarších vítězů na turnaji velké čtyřky. Tomu nejstaršímu, Kenu Rosewallovi, bylo v roce 1972 už 37 let, když zvítězil v Melbourne. To jsou pouhé dva roky, přičemž úroveň tenisu se za více než 40 let výrazně změnila.

To samé se dá říci o Jágrovi, kterému je pětačtyřicet let a přesto v nejslavnější hokejové lize světa plní práci, při níž musí čelit i o generaci mladším soupeřům a přesto s nimi drží krok. Svou hru udržuje na vysoké úrovni a právě v tom se švýcarský tenista vzhlíží.

Vzorem dlouhověkosti a sportovních dovedností pro Federera není jen Jágr, ale také quarterback Tom Brady či tenistka Serena Williamsová. „Je úžasné tyhle borce sledovat nebo o nich slyšet. Stejně jako třeba o Gianluigi Buffonovi z Juventusu. Je pro mě vzrušující, když mi říkáte tahle jména, protože je sleduji už dvě desítky let,“ řekl pro deník New York Times.

Sám sice pochybuje, že by na tenisovém dvorci mohl vydržet tak dlouho jako Jágr na ledě, ale u tenisu chce zůstat tak dlouho, jak mu jen zdraví a výkonnost dovolí. Stejně jako Džegr u hokeje. Obě legendy nadále baví sportovní fanoušky z celého světa a předvádí něco, čeho se možná už jen tak nedočkáme. Pojí svůj život se sportem natolik, že i v době, kdy by měli nárok na zasloužený odpočinek, stále zůstávají, vítězí a dokazují, že věk je opravdu jen číslo.