WTA

Celý život jsem o tom snila, říká Elina Svitolinová o posunu na desáté místo v žebříčku

- Patrik Lidmila

Karty byly rozdány jasně - pokud se chtěla dvaadvacetiletá Elina Svitolinová posunout poprvé v kariéře na desáté místo v žebříčku WTA, musela vyhrát turnaj v Dubaji. To se usměvavé Ukrajince povedlo a může tak slavit pobyt v elitních patrech světového pořadí. A rodačka z Oděsy má rozhodně potenciál zamířit ještě výše!

Elina Svitolinová si výhrou na dubajském turnaji zajistila posun v žebříčku do nejlepší světové desítky ženského tenisu. Tento titul se však nerodil snadno, jelikož v semifinále musela porazit světovou dvojku Angelique Kerberovou a ve finálové bitvě udolat Dánku Caroline Wozniackou, která hrála o titul i před týdnem Dauhá.

Svitolinová momentálně zažívá bezpochyby nejlepší část své dosavadní kariéry, kdy žebříčkem stoupá strmě nahoru. „Vždy jsem se soustředila na následující zápas a nedívala se příliš dopředu. Tento turnaj se mi hodně povedl, zvláště dva poslední zápasy. Vím, že když hraji dobře, mohu se rovnat i těm nejlepším, což se tady potvrdilo," řekla Elina Svitolinová na pozápasové tiskové konferenci.

Tato rodačka z Oděsy nedávno vyměnila celý trenérský tým a práci nového kouče Gabriela Urpiho si velmi pochvaluje. „Je skvělé slyšet odlišný názor na můj herní projev. Myslím si, že se má hra pod vedením nového trenéra zlepšila a jsem s ní spokojená. Samozřejmě je ještě mnoho věcí, ve kterých mám rezervy," hodnotí Svitolinová dosavadní spolupráci s novým trenérským týmem.

I začátky Eliny Svitolinové, jako u většiny tenistů, nebyly jednoduché. „Hlavně ze začátku jsem byla hodně nevyrovnaná. Má hra i celá kariéra měla horší i lepší chvilky, ale tomu určitě budu muset čelit i v budoucnu. Jediné, co mohu v této situaci dělat, je, že budu trénovat a snažit se ještě více než doposud."

Dvaadvacetiletá Ukrajinka zároveň dodává, že má ještě prostor ke zlepšení. „Chci si teď sednout s mými trenéry a probrat celý turnaj. Teď je těžké o tom mluvit, protože jsem získala titul, a tak ve mně převládá euforie. Věřím ale, že mohu hrát o poznání lépe a hlavně chytřeji."

Výhrou nad Wozniackou se tak Svitolinová posunula mezi deset nejlepších tenistek na světě. „Snila jsem o tom celý život a je úžasné, že jsem se tam dostala díky výhře ve finále. Jsem hodně šťastná za turnajovou výhru, ale i za celou sezónu." uzavírá Elina Svitolinová