Jediný bod do žebříčku jsem vybojoval za tři hodiny v totálním dešti, vzpomíná Kalužík

- Jakub Mezlík

Osmadvacetiletý Tomáš Kalužík měl v kvalifikaci na Futures v Praze smůlu na soupeře, ve finálovém kole se mu do cesty postavil jeden z favoritů celého turnaje Jan Mertl, a ten svoji roli potvrdil a vyhrál ve dvou setech. Kalužíkovým největším úspěchem tak zůstává vítězství v prvním kole v rakouském Welsu z roku 2014.

Český tenista vstoupil do kvalifikace v Praze výborně, v neděli porazil mladého německého tenistu Adriana Ötzbacha dvakrát 7:6. "Proti mladým hráčům si věřím, říkám si, že zkušenosti zvítězí," usmíval se po utkání, v němž zvládl dramatické koncovky obou setů.

"Honza je velký hráč a vyhrál zaslouženě," ocenil Kalužík soupeře a nechtěl svůj výkon svádět na nervozitu. "Tím to nebylo. Už jsem s takovými hráči hrál, věděl jsem co hrát a jak, ale moje tělo mi to nedovolilo, byl jsem u těch míčků pozdě, špatně."

Přiznal také, že mu chybí větší zápasové vytížení a za poslední dobu moc zápasů neodehrál. Před dvěma lety přitom dosáhl své nejvyšší mety, když získal na turnaji Futures v Rakousku svůj historicky jediný bod do žebříčku.

"Hodně na ty chvíle vzpomínám. Získal jsem sponzora, měl jsem i profesionálního trenéra a dalo mi to opravdu moc. Kdybych si tím neprošel, tak nemám takovou úroveň jakou mám teď, to byly výborné časy," vrátil se do minulosti Kalužík.

V 1. kole tehdy porazil německého tenistu Dominica Weidingera, aktuálně 971. hráče světa, 1:6, 6:3, 7:6. "Na ten zápas si dobře vzpomínám. Dřív jsem nerad hrál v dešti, měl jsem špatnou koordinaci, smekalo se mi to, ale tehdy jsem vyhrál po třech hodinách v tiebreaku ve třetím setu v totálním dešti. To bylo hodně paradoxní a od té doby mi déšť nevadí."

Vítězství tehdy Kalužíka motivovalo do dalších zápasů. "Hrál jsem potom fakt dobře, dostával jsem se do hlavních soutěží, měl jsem sebevědomí, byl jsem vyhraný. Jenže bohužel pak to všechno skončilo kvůli financím," lituje. I když už neobjíždí turnaje jako dřív, stále se věnuje sportu, který miluje.