Jak chceš k**** vyhrát, když hraješ takhle?! tázal se sám sebe Del Potro

- Filip Lefenda

Pokud ho zrovna nesužují zdravotní trable se zápěstím, je schopen svým dělovým forhendem „umlátit“ kohokoliv. Osmadvacetiletý Argentinec Juan Martín Del Potro, stříbrný medailista z Ria, by letos rád navázal na loňský vzestup žebříčkem. Aktuálně 42. hráč světového pořadí moc dobře ví, že k tomu potřebuje vyhrávat, ne vždy se mu však na kurtu daří podle jeho představ. A to pak na kurtu létají jiskry!

Výbuchu Argentincovy frustrace byli svědky diváci na právě probíhajícím turnaji v Delray Beach, kde Del Potro obhajuje loňské semifinále a jenž je jeho letošním premiérovým soutěžním vystoupením. V utkání druhého kola platil proti Damiru Džumhurovi z Bosny a Hercegoviny za jasného favorita, na vítězství se ale nečekaně natrápil, když musel po setech 7:6 a 4:6 ze svého pohledu postoupit až skrze rozhodující dějství.

V průběhu utkání si rodák z Tandilu ulevil odhozením rakety a hodně se na sebe zlobil zejména v polovině třetího setu. „Jak chceš ku*** vyhrát, když hraješ takhle?!“ ptal se sám sebe v rodné španělštině. Není tak divu, že na pozápasové tiskové konferenci musel své poněkud nervóznější chování přítomným novinářům vysvětlovat.

„Byl jsem frustrován, protože jsem v klíčových momentech místo vítězných úderů zahrál z bekhendu několik laciných nevynucených chyb,“ rozpomněl se na těžké okamžiky rozhodující sady, kterou nakonec i přes problémy vyhrál poměrem 6:3. „Když hraji takovýmto způsobem, nevím, zda vůbec mohu vyhrát. A to mě štve,“ přiznal po osmifinálovém klání tenista, který se ze svých chyb, zdá se, velmi rychle poučil.

Ve čtvrtfinále totiž o den později zdolal bez ztráty podání dvakrát 7:5 domácího Sama Querreyho a postoupil již do semifinále. V tom si zahraje s dalším vytáhlým „bombarďákem“ – Kanaďanem Milosem Raonicem. Budou po tomto atraktivním měření sil létat vzduchem argentincovy rakety, či oslavná gesta?