ATP

Tohle je hvězda budoucnosti! Kam až to nadějný Nor dotáhne?

- Jiří Vachtl

Osmnáctiletý norský talent Casper Ruud má za sebou životní sezonu, ve které se na žebříčku posunul téměř o 900 míst vzhůru. Tento týden si připsal své první vítězství na turnaji ATP. V následujícím článku se s tímto novým členem tzv. NextGen můžete seznámit.

Casper Ruud má tenis v krvi. Jeho otec Christian Ruud byl v roce 1995 na 39. místě světového žebříčku. Na grandslamu to dotáhl nejdále do osmifinále Australian Open v roce 1997. Tenis tedy byl pro norského mladíka jasná volba. „Se svým tátou mám skvělý vztah. Je nedílnou součástí mého týmu.“

Norský talent na sebe poprvé výrazně upozornil loni v září, kdy startoval na svém prvním challengeru v Seville. Na jihu Španělska předvedl Ruud neuvěřitelnou jízdu, během které prošel přes dvě kola v kvalifikaci do hlavní soutěže. V prvním kole otočil zápas proti Davidu Perezovi (238. ATP) a připsal si tak své první vítězství na challengerovém okruhu. To ho očividně nabudilo a po výhrách nad Andrejem Martinem, Inigo Cervantesem a Pedro Cachinem postoupil až do finále. V něm se utkal s Japoncem Taro Danielem, kterého porazil ve dvou setech 6:3 a 6:4 a připsal si tak na své konto 95 bodů. Mladý Nor tak hned při svém prvním startu na challengeru dokázal celý podnik vyhrát. Tato výhra ho katapultovala na 260. místo žebříčku.

Koncem září si pak Ruud připsal i svůj první start v hlavní soutěži turnaje ATP Tour. V čínském Čcheng-tu však nestačil na Srba Viktora Troického, kterému podlehl 3:6 a 6:7(4). Loňskou sezonu pak uzavřel na 231. místě světového žebříčku. Do ní přitom vstupoval až z 1126. místa. Norský mladík se tak stal jedním z největších skokanů loňského roku.

V letošní sezoně si také poprvé v životě vyzkoušel kvalifikaci na grandslamový turnaj. V australském Melbourne dokázal úspěšně projít přes dvě kola. Ve finále kvalifikace už byl nad jeho síly americký servisman Reilly Opelka, který v hlavní soutěži potrápil Davida Goffina, s nímž svedl pětisetovou bitvu. Poté na sebe norský mladík upozornil začátkem února, kdy mu v semifinále challengeru v Budapešti nadělil domácí Fucsovics dva kanáry.

Tento týden se rozehrál turnaj v brazilském Riu de Janeiru. Tento antukový podnik je součástí okruhu turnajů ATP 500. Casper Ruud zde obdržel od organizátorů volnou kartu do hlavní soutěže. V prvním kole vyfasoval domácího antukáře Dutra Silvu (88. ATP). Brazilský daviscupový reprezentant byl považován za velkého favorita. Norský talent s ním však udělal krátký proces, když během zápasu nečelil jedinému brejkbolu a zvítězil po setech 6:3 a 6:4. Ruud tak zaznamenal své první vítězství v hlavní soutěži na okruhu. „Je to skvělé! Jsem nejhůře žebříčkově postavený hráč na tomto turnaji, takže jsem v každém zápase outsider, což je pro mě mnohem pohodlnější. Pokusím se zůstat nohama na zemi a budu dál tvrdě pracovat,“ svěřil se po vítězství pro oficiální stránky ATP.

V osmifinále se pak utkal se Španělem Carballesem Baenou (131. ATP), kterého porazil po velké bitvě 6:7(4), 6:4 a 7:6(3). Ve čtvrtfinále pak přešel přes domácího Thiaga Monteira (84. ATP), díky čemuž se zařadí už jistě někam k 130. místu světového žebříčku.

V listopadu se v italském Miláně uskuteční první ročník turnaje ATP Next Gen Finals, což je jakási obdoba turnaje Masters pro hráče do 21 let. Na turnaj se kvalifikuje osm nejlepších mladíků letošní sezony. Ruud se nijak netají, že by si na turnaji rád zahrál. „Pro nás je to největší akce, kterou můžeme vyhrát. Je to velká motivace, ale všichni se budou chtít kvalifikovat a nebude to lehké.“