Krejčíková a Kudrjavcevová zmeškají kvalifikaci Roland Garros kvůli zrádnému pravidlu

- Petr Šístek

Mnohé tenistky se s oblibou účastní kvalifikací turnajů WTA, které se konají týden před grandslamovým turnajem, tedy souběžně s jeho kvalifikací. Zatímco ale ženská kvalifikace Roland Garros startuje až v úterý, kvalifikace turnajů v Štrasburku a Norimberku začala již v pátek, respektive v sobotu. Většina hráček se tak jela o víkendu rozehrát pro kvalifikaci druhého grandslamu sezony, kterou si ale dvě tenistky kvůli nečekanému úspěchu nezahrají.

Barbora Krejčíková v Norimberku sice plnila roli páté nasazené, ale v minulosti se jí v kvalifikacích turnajů WTA příliš nedařilo, takže s úspěchem spíše nepočítala. Tentokrát ale ztratila jediný set a zajistila si start v hlavní soutěži. V ní k ní nebyl los vůbec přívětivý, když rozhodl, že její soupeřkou bude turnajová jednička Roberta Vinciová. Problémem pro českou tenistku je, že pořadatelé naplánovali její utkání až na úterý. V momentě, kdy nestihne z turnaje vypadnout do pondělní 16. hodiny, se totiž musí odhlásit z kvalifikace Roland Garros.

Velmi vstřícní naopak pořadatelé byli k Alle Kudravcevové. Ta si ve Štrasburku po postupu z kvalifikace zahrála úvodní kolo hlavní soutěže již v neděli a dokázala zvítězit nad devátou nasazenou Alizé Cornetovou. V důsledku toho si kvalifikaci v Paříži taktéž nezahraje. Ve srovnání s Krejčíkovou měla štěstí v neštěstí Američanka Lauren Davisová, která stihla prohrát zápas úvodního kola se Samanthou Stosurovou tři hodiny před uzávěrkou seznamu přihlášených pro večerní losování, a zítra se tak v Paříži může představit.

Historie ale pamatuje i nestandardní situace, kdy kupříkladu Ruska Alexandra Panovová v roce 2013 z turnaje ve Štrasburku po prvním vyhraném kole kvalifikace odstoupila, aby stihla kvalifikaci na Roland Garros, kde poté skončila ve 2. kole s Barborou Strýcovou. Pro hráčky totiž jistě hraje roli i finanční otázka. Zatímco Alla Kudravcevová obdrží za 2. kolo ve Štrasburku 2742 amerických dolarů, za pouhou účast v pařížské kvalifikaci by obdržela 3500 eur a v případě jediné výhry hned dvojnásobek.