Má to zapotřebí? Tomic opět odchodil zápas

- Jan Vojkůvka

Laxnost, která se jen tak nevidí. Bernard Tomic předvedl v Delray Beach výkon, za který by se nemusel stydět ani Nick Kyrgios, když ho zrovna tenis nebaví.

Od australského mladíka Bernarda Tomice to byl bez jakýchkoliv debat ostudný výkon. Na turnaji v Delray Beach předvedl jeden ze svých excesů, který se okamžitě na záběrech z duelu začal šířit internetem.

Tomic, patřící do zlobivé generace australských tenistů, si má v březnu zahrát na Indian Wells po boku Rafaela Nadala, ale je otázkou, zda již nyní španělský tenista svého rozhodnutí nelituje. Poslední Tomicovo vystoupení bylo spíše nepovedenou tragikomedií.

Co se vlastně stalo? Tomic v utkání s Belgičanem Stevem Darcisem vyhrál první set jednoznačně 6:3, když vedl už 4:0, a měl našlápnuto na hladký postup do druhého kola. Jenže opak byl pravdou. Čtyřiadvacetiletý Australan zbytek zápasu bez větších debat vypustil a druhý i třetí set prakticky odchodil. Míjel údery, vypadal unaveně, nedobíhal míčky. A není to poprvé, co podobný výkon předvedl.

Obdobně se přitom zachoval Nick Kyrgios v minulé sezoně. Také zápas vypustil, odchodil, bez zájmu o hru s nesmyslnými údery a touhou být rychle pryč z kurtu. Jak si ale vysvětlit Tomicovo chování, který po porážce 1:6 dokázal ve třetím setu začít výborně, dostat se do vedení 4:1 a následně evidentně vypustit zbytek zápasu a prohrát pět gemů v řadě?

Další bizarní zápas, který australské fanoušky rozhodně nepotěšil. Není tomu dávno, co přes sociální sítě vinili Jordana Thompsona z vypouštění zápasů a museli skousnout nestoprocentní výkon Nicka Kyrgiose na Australian Open. A ke všemu se přidal dalším excesem právě Tomic.