Nadal spojí síly s Tomicem. Zkrotí australského bouřliváka?

- Jan Vojkůvka

První Masters letošní sezony se kvapem blíží a kromě nabitého pavouku dvouhry nabídne turnaj v Indian Wells v mužské části také velmi zajímavá jména v deblu. Finalista nedávného Australian Open Rafael Nadal se rozhodl spojit síly s australským bouřlivákem Bernardem Tomicem a společně si zahrají v kvalitně obsazené čtyřhře.

Turnaj, který se bude konat od 6. do 19. března v americkém Indian Wells, je každoročně velmi sledovaný. Jedná se o první velký podnik po grandslamovém Australian Open a navíc otevírá sezonu na poli turnajů ATP World Tour 1000. A není to jen o singlu, který přitahuje pozornost fanoušků po celém světě.

Také čtyřhra má v Indian Wells své kouzlo. Na dvorcích se opět utkávají nejlepší páry světa ve společnosti nově sestavených dvojic z řad singlistů, kteří touží po úspěchu i v týmovém zápolení. Na kurtu se tak například potká kliďas se spoustou rituálů Rafael Nadal a bouřlivák z Austrálie Bernard Tomic.

Tomic patří ke zlobivé generaci australských mladíků. Podobně jako v případě Nicka Kyrgiose je mu občas vytýkána laxnost, nemá daleko ke vzteku a sem tam má problémy s disciplínou. Může souhra s Rafou přinést impuls ke změně k lepšímu?

„Má šanci být v elitní desítce,“ řekl na adresu Tomice Nadal v rozhovoru pro Courier Mail. „Má velký talent a hodně zlepšuje svou mentální sílu. Vyhrál důležité zápasy a celkově se herně zlepšuje. Je charismatický hráč a skvělý kluk,“ podotkl Nadal.

Australský mladík je známý svými excesy a občasným nezájmem o hru. Jeho pověsti u domácích fanoušků navíc příliš nepomohlo jeho rozhodnutí nereprezentovat v Davis Cupu kvůli údajným problémům s kapitánem Lleytonem Hewittem. Mnohem více se spekuluje nad tím, že důvodem jsou neshody jeho otce s australským svazem ohledně financování Bernardovy sestry.

Ať je to jak chce, vedle Rafaela Nadala může Bernard Tomic nasbírat nové zkušenosti, posílit svou psychiku a udělat další krok v cestě stát se jedním z nejlepších hráčů světa. Nadal mu může pomoci právě zejména mentálně, což je jeden ze základních kamenů úspěchu.

V Indian Wells se představí ve čtyřhře, mimo jiné, také Milos Raonic po boku veterána Nenada Zimonjiče, či Dominic Thiem s Philippem Kohlschreiberem. Všechny tyto dvojice se pokusí sesadit první nasazené Francouze Herberta s Mahutem.